Chroom-6-advocaat in hoger beroep

© De Limburger

Chroom-6-advocaat Rob Bedaux, die vecht voor de belangen van zieke oud-Defensiewerknemers, gaat in beroep tegen het vonnis dat de Maastrichtse rechtbank in februari in zijn zaak velde.

Bram van der Heijden en Serge Sekhuis

Dat heeft de advocaat dinsdag bekendgemaakt. Het hoger beroep dient op dinsdag 15 mei bij het gerechtshof in Den Bosch.

FoutjeDe rechtbank Maastricht oordeelde eerder dat Bedaux zich bij het foute loket had gemeld. Hij had de zaak moeten aanbrengen bij de bestuursrechter, in plaats van te kiezen voor een civiele zaak. Immers: de Stichting Gedupeerden Gevaarlijke Stoffen NL-POMS namens wie de raadsman pleit, vertegenwoordigt vooral voormalig ambtenaren; meenden de rechters. De Heerlense advocaat is het daar niet alleen mee oneens - "er werkten op die POMS-sites in Brunssum en Eygelshoven bijvoorbeeld ook allerlei burgers en ondernemers" - hij vindt vooral dat de magistratuur er zich "veel te gemakkelijk van heeft afgemaakt."

Chroom-6Bedaux vecht al sinds 2014 voor genoegdoening namens ruim honderd chroom-6-zieken. De oud-medewerkers waren op de sites verantwoordelijk voor de opslag en onderhoud van Amerikaans legermaterieel. Bij het schuren en stralen van de tanks kwam het zeer kankerverwekkende chroom-6 vrij uit de CARC-verflaag waarmee de voertuigen waren behandeld. De advocaat stelt dat Defensie het personeel willens en wetens te weinig tegen dat risico heeft beschermd. Defensie bestrijdt dat. Eind 2016 klaagde Bedaux de Staat aan. Hij keert de bewijslast om. Het ministerie moet maar bewijzen dat er geen verband is tussen het bovenmatig hoge aantal sterfgevallen onder het voormalig POMS-personeel en de blootstelling aan chroom-6.Bedaux eist in hoger beroep, net als indertijd in Maastricht, een individuele schadevergoeding van 9.000 euro voor elk van zijn cliënten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee