3,5 jaar cel voor bewust inrijden op fietser

© DL

Alex R. uit Geleen (41) is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 3,5 jaar voor het bewust inrijden op een fietser met zijn auto.

Redactie

Hij heeft zich volgens het gerechtshof schuldig gemaakt aan poging tot doodslag. R. werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot 3 jaar celstraf. In hoger beroep had het OM 5 jaar geëist.

SteekpartijR. had die bewuste dag, eind juni 2016, ruzie gekregen met zijn 'kameraad' Ryan C. Die was boos omdat R. zijn auto zonder toestemming zou hebben meegenomen. Toen ze elkaar tegenkwamen, ontstond er een worsteling waarbij Ryan C. Alex R. neerstak. Nadat C. ervandoor ging op de fiets.

R. trok zelf het mes uit zijn borst en vertrok in een auto naar het ziekenhuis. Op de Rijksweg bij Geleen kwam hij echter in een file terecht, waarna hij verder reed over het fietspad. Daar zag hij zijn vriend fietsen. Hij reed hem van achteren aan en vervolgde zonder zich om het slachtoffer te bekommeren door naar het ziekenhuis.

OpzetVolgens de advocaat van R. was er geen sprake van zogenoemd 'boos opzet'. Hij verkeerde namelijk in doodsangs en wilde zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Zijn vriend zou hij daarbij over het hoofd hebben gezien.

Het hof ziet dat anders. "Hoewel het niet vaststaat dat de man het fietspad opreed met de intentie het slachtoffer aan te rijden, heeft hij die bedoeling wel degelijk gehad, in ieder geval vanaf het moment dat hij hem op het fietspad zag rijden." Dat blijkt volgens de rechter ook uit verklaringen van een bijrijder en de bestuurder zelf, kort na de aanrijding. Ook het feit dat hij niet afremde en met hoge snelheid in een rechte lijn op het fietspad bleef rijden, wijst volgens er volgens het hof op dat R. heeft geprobeerd het slachtoffer van het leven te beroven.

Lagere strafToch legde het hof R. een lagere straf op dan de geëiste 5 jaar, het uitgangspunt voor een poging tot doodslag. Het feit dat R. kort voor de aanrijding door het slachtoffer in zijn borst was gestoken speelt daarbij mee. Daarnaast moet de man aan het slachtoffer de kosten van de vernielde fiets betalen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee