Vijf jaar geëist tegen terreurverdachte ‘Khaled de Syriër’

© AFP

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van vijf jaar geëist tegen terreurverdachte Khaled T. ‘Khaled de Syriër’, zoals hij in Limburgse moslimkringen bekend stond, wordt verdacht van ronselen voor de gewapende strijd en lidmaatschap van een criminele organisatie met terroristisch oogmerk.

Johan van de Beek en Claire van Dyck

De advocaat van T., André Seebregts, vindt dat zijn cliënt op beide punten moeten worden vrijgesproken.

BrunssumDe 29-jarige T. uit Landgraaf ronselde volgens het Openbaar Ministerie jongeren, vooral in en rond de moskee in Brunssum, voor de gewapende strijd in Syrië. T. zou ook hebben gedreigd met het plegen van een aanslag in Nederland als hij niet naar Syrië kon uitreizen. Hij werd in juni vorig jaar in Heerlen aangehouden.

Islamitische StaatKhaled T., die gevangen zit op de TA in Vught, kwam dinsdag voor het eerst uitvoerig aan het woord tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak. Hij wees de meeste beschuldigingen aan zijn adres als verzinsels van slechts een enkele rancuneuze getuige van de hand. Andere belastende verklaringen over zijn radicale gedachten waren volgens hem uit hun verband gehaald of verzonnen. En daar waar zijn gedachten over Islamitische Staat en het tonen van onthoofdingsfilmpjes aan jongeren werden bevestigd door andere getuigen, verklaarde T. dat hij als Syriër geïnteresseerd was in wat er in zijn geboorteland gaande was. Dat hij sommige acties van IS begreep betekende niet dat hij ze steunde.

Intelligent‘Khaled de Syriër’ stond bekend als een zeer intelligente, dominante jongeman met veel invloed op jongeren in Limburg. De afgestudeerde in chemische technologie en docent Arabisch werd op een gegeven moment persona nog grata in de moskeeën van Heerlen, Brunssum en Hoensbroek vanwege de verhalen die over hem de ronde deden. Advocaat Seebregts sloot niet uit dat zijn cliënt mogelijk afkeurenswaardig materiaal in zijn bezit had gehad of getoond maar dat dit niet kan worden opgevat als een poging tot ronselen. Seebregts wees er op dat veel getuigenverklaringen over ronselpogingen door T. terug zijn te voeren één ongeloofwaardige getuige die volgens hem een vendetta voerde tegen zijn cliënt. Ook het lidmaatschap van IS achtte hij niet bewezen. Lidmaatschap kan volgens hem niet worden afgeleid uit sympathie of gedachten maar alleen uit handelingen.

Uitspraak over twee weken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee