Heijmans: azc voor kansloze amokmakers nodig

Print
Heijmans: azc voor kansloze amokmakers nodig

Politie-inzet tijdens een eerder incident in het azc Weert. Afbeelding: weertdegekste.nl

Om het geweld binnen de muren van het asielzoekerscentrum in Weert tegen te gaan, zou een harde kern van amokmakers geïsoleerd moeten worden in een aparte asielopvang.

Dat is een van de punten die burgemeester Jos Heijmans van Weert woensdag wil inbrengen in het crisisoverleg met justitie, politie en asielinstanties. Aanleiding daarvoor is een toenemend aantal incidenten en geweld buiten en op het terrein van het azc Weert.

Messen
Dat bevestigt Heijmans desgevraagd in een vraaggesprek met De Limburger. Maandagavond rukte de politie massaal uit voor een dreigende situatie op het azc-terrein in Weert. Er werden op het terrein messen gevonden, aldus de burgemeester.

Vorige week was er ook al een geweldsincident bij hetzelfde asielzoekerscentrum. Volgens Heijmans komt de onrust van een groep van 20 à 30 asielzoekers uit landen als Libië, Algerije en Tunesië. Het merendeel is alleenstaand en minderjarig en maakt geen schijn van kans op een verblijfstatus.

Plaatsen beperkt
Er zijn in Nederland wel al opvanglocaties voor zogenoemde ‘aso-asielzoekers’, maar die vangen vooral kansrijke asielzoekers op die amok maken en het aantal plaatsen is beperkt.

Heijmans kwam anderhalf jaar geleden ook al in het  nieuws vanwege zijn maatregelen tegen ‘aso-asielzoekers’. Hij legde hen huisarrest op, en kondigde een noodbevel af. Om die laatste maatregel kwam de burgemeester onder vuur te liggen omdat die juridisch niet voldoende onderbouwd was. 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje