Verantwoordelijk burgemeester Hoes gepasseerd bij lamleggen Schiphol

© ANP

Verantwoordelijk burgemeester Onno Hoes van de gemeente Haarlemmermeer is gepasseerd bij het besluit om Schiphol lam te leggen. Dit is opmerkelijk, want als er sprake is van een crisis zou de voormalig burgervader van Maastricht verantwoordelijk moeten zijn voor de bestrijding.

Redactie AD

Schiphol meldde in de nacht van zaterdag op zondag de luchthaven 'af te sluiten' vanwege een stroomstoring. Passagiers konden, vermoedelijk door de stroomstoring, niet meer inchecken. Daardoor ontstond zo'n grote chaos, dat mensen werd aangeraden om überhaupt niet naar de luchthaven te komen. De afritten naar de luchthaven werden afgesloten en het treinverkeer stilgelegd. Veel toegangswegen naar het vliegveld waren overvol. Dit leidde tot gevaarlijke situaties, omdat mensen op de vluchtstrook werden afgezet en te voet naar Schiphol liepen.Hoes gepasseerdHet besluit om Schiphol af te sluiten is buiten oud-burgemeester van Maastricht Onno Hoes om genomen, blijkt nu uit een verklaring van de gemeente. "Schiphol en Koninklijke Marechaussee hebben het besluit genomen en de burgemeester is over dat besluit geïnformeerd", benadrukt Petra Faber, woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer. "Het besluit is genomen door de luchthaven en de Koninklijke Marechaussee."MeivakantieSchiphol laat ook een externe, onafhankelijke partij onderzoek doen naar de stroomstoring die zondag leidde tot grote problemen op de luchthaven. Dat gebeurde uitgerekend toen het toch al extra druk was in verband met de meivakantie. Het is de vierde keer in nog geen anderhalf jaar dat vluchten werden geannuleerd omdat er storingen waren in computersystemen. Twee keer bij de luchtverkeersleiding, een keer bij IT-gigant Amadeus en een keer vanwege een stroomstoring. Dit is een nieuw dieptepunt in de groeistuipen van de luchthaven. Die had vooraf nog zo bezworen dat dit jaar géén passagiersinfarct zou ontstaan. Schiphol nadert de top tien drukste luchthavens van de wereld. Met een totaal van 68,5 miljoen passagiers over het afgelopen jaar staat Schiphol nu op plek 11 in het klassement.Harde notenDe Onderzoeksraad voor de Veiligheid kraakte meermaals harde noten over de veiligheid van luchthaven Schiphol. Zowel de luchthaven als het ministerie zouden te makkelijk voorbij gaan aan een kritisch rapport over de veiligheid. Op de start- en landingsbanen van Schiphol vinden veel vaker ernstige incidenten plaats dan op andere grote luchthavens.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee