Maat is vol na schietpartij: clubs willen hangjeugd weren

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.© iStock

Parkeerplaatsen van sportparken zijn in Roermond de favoriete hangplek van de jeugd. Voetbalclubs klagen daar al langer over. Na de schietpartij zondag is bij EMS de maat vol.

Gertie Driessen

De gemeente Roermond moet nu eindelijk eens maatregelen gaan nemen tegen jongeren die op parkeerplaatsen van sportparken rondhangen en daar de boel onveilig maken. Dat vindt het bestuur van voetbalclub EMS, die haar thuishaven heeft op sportpark Kitskensberg.

SchietpartijDe maat is voor het bestuur vol na de schietpartij van afgelopen zondag. Hoewel die plaatsvond op de parkeerplaats van begraafplaats Tussen de Bergen zou de vluchtauto van de daders aangetroffen zijn op de parkeerplaats bij het sportpark. Daar zouden de jongeren die het met elkaar aan de stok kregen in eerste instantie ook afgesproken hebben, zo heeft EMS-voorzitter Dré Peters uit het geruchtencircuit vernomen.

Lees ook: Drie broers op de vlucht na schietpartij begraafplaats Roermond

Volgens de voorzitter is de parkeerplaats van het sportpark een favoriete hangplek voor de jeugd en trekt ze behalve overlast veroorzakende jongeren ook dealers en foute types aan. Dat geldt niet alleen voor Kitskensberg, maar voor alle sportparken, zegt Peters. "De Wijher, Concordia, zelfs in Swalmen begint het nu. Gevolg van het beleid van de gemeente, die de hangjongeren uit de wijken weg wilde en naar de meer afgelegen sportparken heeft gedirigeerd. De clubs hebben daar last van. Sporters durven er niet langs. De parkeerplaatsen liggen vol troep. Kapotgeslagen whiskyflessen. En nu vliegen de kogels je ook nog om de oren. Het is een kwestie van tijd voordat het een keer echt misgaat.” Volgens Peters zou de burgemeester als verantwoordelijke voor handhaving de problematiek eindelijk eens bij de kop moeten pakken. Hij wijst erop dat ‘zijn’ LVR de kwestie al talloze keren heeft aangekaart. "Zorg dat de hangjeugd een eigen honk krijgt. Zet desnoods ergens een zeecontainer neer waar ze niemand tot last zijn.”

Geen linkIn een reactie laat burgemeester ­Rianne Donders weten een schietpartij te allen tijde onacceptabel te vinden, maar voor zover haar bekend is er geen link tussen de schietpartij van zondag en de parkeerplaats van EMS. Ze erkent dat de door EMS ervaren overlast vaker is besproken en laat weten dat de jongerenaanpak op dit moment nader wordt bekeken. De kritiek van Peters als zou zij als burgemeester falen, vindt ze onterecht. "Die conclusie draagt bij aan gevoelens van onrust en dat vind ik onnodig en kwalijk.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee