Facebook gaat gebruikers aan elkaar koppelen

© iStock

Facebook komt met een speciale datingdienst voor singles. Gebruikers worden aan elkaar gekoppeld op basis van hun interesses en gemeenschappelijke vrienden.

ANP

De datingdienst is vooral bedoeld voor "relaties voor de lange termijn", zei Facebook-baas Mark Zuckerberg dinsdag op de de jaarlijkse Facebookconferentie. "Er zijn 200 miljoen mensen op Facebook die op hun profiel hebben aangegeven dat ze single zijn'', stelde de Facebook-topman. "Hier valt dus duidelijk iets te doen.''

Beleggers denken in ieder geval dat Facebook een geduchte concurrent gaat worden van apps als Tinder. Het moederbedrijf van die dienst moest dinsdag op de beurs meer dan een vijfde van zijn waarde inleveren.

PrivacyFacebook werkt ook aan een functie die gebruikers de mogelijkheid biedt de browsergeschiedenis op het sociale netwerk te wissen. Zuckerberg zei dat hij het Facebookgebruikers met de nieuwe privacyfunctie, genaamd 'clear history', makkelijker wil maken de lijst met bezochte websites en allerlei cookies te deleten.

Het sociale netwerk kwam eerder dit jaar stevig onder vuur te liggen nadat bekend was geworden dat het Britse databedrijf Cambridge Analytica informatie van tientallen miljoenen Facebookgebruikers had misbruikt, onder meer voor de verkiezingscampagne van president Donald Trump. Naar aanleiding van het schandaal had Zuckerberg al beloofd de privacy van gebruikers te verbeteren.

Bij de nieuwe datingdienst zal privacy eveneens een belangrijke rol spelen. Je moet je er speciaal voor aanmelden en je vrienden op Facebook kunnen volgens Zuckerberg niet zien dat je naast een normaal profiel ook een datingprofiel hebt.

GetuigenFacebook kwam dinsdag ook nog op een hele andere manier in het nieuws. Het Britse parlement wil nog steeds dat Zuckerberg komt getuigen over de privacy-affaire. Als hij weigert, dan laten de parlementsleden hem dagvaarden zodat hij de volgende keer dat hij voet op Britse bodem zet voor het parlement zal moeten verschijnen. Verder is de nieuwe virtualrealitybril van Facebook-dochter Oculus, de Oculus Go, in de verkoop gegaan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee