Hommage aan Sittardse troubadour wordt hufterproof

Beeldhouwer Sjra Schoffelen legt in zijn atelier/werkplaats de laatste hand aan de plaquette.

Beeldhouwer Sjra Schoffelen legt in zijn atelier/werkplaats de laatste hand aan de plaquette.© Peter Schols

Alleen al van zijn twee grootste hits verkocht hij meer dan 130.000 singles. Maar in zijn eigen stad lijkt troubadour Frits Rademacher (1928-2008) uit Sittard in de vergetelheid geraakt. Volgende week komt daar alsnog verandering in.

Laurens Schellen

Want het gaat er dan tóch van komen. En dat het de hoogste tijd wordt, daarover is iedereen in Sittard het onderhand wel eens. Troubadour Frits Rademacher, zoon van de stad en volgens velen van dezelfde statuur als het lokale supertrio Toon Hermans, Willy Dullens en ‘branchegenoot’ Jo Erens, krijgt eindelijk zijn eerbetoon.

SculptuurVan brons in dit geval, in de vorm van een opvallende sculptuur van de hand van beeldhouwer Sjra Schoffelen. Het werk wordt volgende week onthuld aan de voorgevel van zijn geboortehuis aan het Kerkplein, pal tegenover zijn geliefde Petruskerk hartje binnenstad. De datum van de ceremonie ( 9 mei) is niet toevallig gekozen: die dag zou Rademacher 90 jaar zijn geworden.

PleitbezorgerDe artistieke hommage aan de Sittardse volkszanger is een initiatief van een speciaal opgericht comité, waarin onder meer Jo Boudewijn, oud-politicus John Hanbeukers, muzikant- schrijver René Haustermans en Rademachers zoon Hans zitting hebben. De plaatselijke Veldeke Kring, pleitbezorger van de Limburgse volkscultuur, assisteert met raad, daad en fondsenwerving.

In zijn atelier in Etzenrade legt Schoffelen momenteel de laatste hand aan het kunstwerk. Hoewel de 80-jarige beeldhouwer in zijn lange carrière al vele honderden creaties heeft vervaardigd, zegt hij ‘zeer vereerd’ te zijn met de opdracht.

"Rademacher heb ik nooit persoonlijk ontmoet, maar ik heb hem wel zien optreden. Ik houd van zijn muziek, al moet je die uiteraard wel plaatsen tegen de achtergrond van de jaren vijftig en zestig. Wat mij altijd is bijgebleven is dat Frits er op en buiten het podium steevast keurig netjes bijliep. Eigenlijk geldt die typering ook wel voor zijn muzikale oeuvre”, vindt de kunstenaar.

GitaarHet bronzen reliëf verbeeldt de troubadour in zijn karakteristieke pose met zijn onafscheidelijke gitaar.

Ook zijn grote schare fans en uiteraard de Loeënde Klokke, een van zijn grootste hits, komen in de plaquette tot uitdrukking. "Het hele tafereel heb ik vervat in een soort vierkante lijst die doorbroken is. Ten teken dat de troubadour nog steeds speelt, want zijn muziek leeft voort”, legt Schoffelen uit.

MetaaldievenDaarmee is één vraag nog niet beantwoord: is het kunstwerk wel voldoende bestand tegen metaaldieven? Het bronsroversgilde geniet immers een duchtige reputatie in de regio. Sterker, Schoffelen zelf weet als geen ander van de hoed en de rand. Alleen al in Sittard zijn de voorbije jaren vier belangrijke bronzen sculpturen van zijn hand gestolen en nooit meer opgedoken.

Maar de beeldhouwer verzekert dat het object ditmaal extreem goed verankerd en beveiligd wordt. "Het wordt honderd procent hufterproof. Ik verzeker u, dit werk gaat minstens duizend jaar mee.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee