Weert wil 'snel af komen' van 30 azc-bewoners

© De Limburger

De dossiers van 30 overlastgevende azc-bewoners, allemaal mannen uit Noord-Afrikaanse landen als Tunesië, Libië, Algerije en Gambia, worden donderdag opgepakt om te zien hoe Weert "snel af kan komen van deze heren", laat burgemeester Jos Heijmans weten na het crisisberaad dat woensdagmorgen heeft plaatsgevonden.

Pieternel Kellenaers

Bovendien wordt per direct een extra agent vrijgemaakt voor het verzamelen van aangiftes van strafbare feiten die door de azc-bewoners gepleegd worden, laat Heijmans weten.

Aangiftes"We hebben meer aangiftes nodig om het openbaar ministerie de mogelijkheid te bieden in te grijpen. Heijmans: "Op 15 mei komen we met de betrokken instanties opnieuw bijeen om te zien op welke manier we af kunnen komen van de 30 kansloze asielzoekers die strafbare feiten plegen."

OptiesMet de staatssecretaris Tamara van Ark wil Heijmans in gesprek over de opties voor uitzetting van de 30 Noord-Afrikaanse asielzoekers.

"Het gaat om 15 minderjarige en 15 volwassen Noord-Afrikanen, voor een deel zogenoemde Dublingangers die in een ander land al asiel hebben aangevraagd dat is afgewezen. Ik wil dat de staatssecretaris Weert meehelpt deze lastpakken versneld uit te zetten naar hun land van herkomst of naar het land waar ze hun vingerafdruk hebben achtergelaten bij hun eerste asielaanvraag."

Voor de echte vluchtelingen op het Weerter azc-terrein die vanwege oorlogsdreiging naar Nederland zijn gekomen, zal volgens Heijmans vanuit het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) extra aandacht zijn zodat zij zich veilig kunnen voelen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee