Fortuna Sittard speelt dit seizoen nog twee bijzondere duels

© ANP

Promovendus Fortuna Sittard sluit het successeizoen af met twee bijzondere wedstrijden.

Nick Bruls

Op zaterdag 12 mei treedt de ploeg in het stadion van Excelsior aan tegen de SuriProfs in de ‘Wedstrijd van de Toekomst’. Daarin worden vijf spelregels getest: de intrap/indribbel, de self-pass, onbeperkt doorwisselen, dertig minuten zuivere speeltijd en shoot-outs in plaats van strafschoppen.

Test“Uiteraard zijn er nog meer regels te verzinnen, maar voor een effectieve test is het beter niet te veel in één keer te veranderen”, zegt Marc Boele, directeur van de organiserende Coöperatie Eerste Divisie. “Spelers en trainers moeten wennen aan de nieuwe regels en hoe meer je verandert, hoe lastiger het effect te meten is.”

Leuk houdenIn november vond al eens een soortgelijke test plaats. FC Lisse en Quick Boys experimenteerden met de self-pass, de intrap en zuivere speeltijd. Nu krijgt dat een vervolg met de wedstrijd tussen de promovendus uit de eerste divisie en de Suriprofs. “Hoe vaker dit soort wedstrijden gespeeld wordt, hoe meer mensen de toegevoegde waarde zien. Als we het voetbal op lange termijn leuk willen houden, moeten we kijken naar vernieuwing”, zegt KNVB-baas Gijs de Jong.

AfscheidFortuna sluit het seizoen af op vrijdag 25 mei met het afscheidsduel van de naar Ajax vertrekkende aanvoerder Perr Schuurs. Tegenstander in Nieuwstadt is dan Schuurs’ oude amateurclub FC RIA.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee