Pieters Kuijpers gaat voorstellingen regisseren

© Stephan Vanfleteren

Pieter Kuijpers (49) debuteert als theaterregisseur. Voor Toneelgroep Maastricht maakt hij minstens drie voorstellingen. In Noord-Limburg, te beginnen in zijn eigen Tegelen.

Ruud Maas

Het gezelschap spreekt van een thrillertrilogie, hoewel de voorstellingen los zullen staan van elkaar. De eerste – ‘Ik rij wel’ - is geïnspireerd op de Bende van Venlo, niet toevallig het verhaal waarmee hij met Van God Los doorbrak als filmregisseur.De tekst is van Frans Pollux die zijn novelle Dat je stil blijft staan bewerkt, een fictief verhaal over wat voorafging aan de opzienbarende bende. Singer-songwriter Peter Beeker omlijst elke opvoering met muziek. ‘Ik rij wel’ speelt twintig keer in het Trappistenklooster in Tegelen, van 29 november tot en met 30 december.

PauzeKuijpers, die twee jaar geleden een pauze als speelfilmregisseur inlaste, vertelt dat hij al langer de wens koesterde om theater te regisseren. Hij maakte diverse video’s ter promotie van voorstellingen van het gezelschap en ziet het daardoor als "een organische plek" om zijn droom in vervulling te laten gaan."Ik stap een nieuwe wereld in die vast een andere manier van werken vraagt. Ik vind het interessant om te ontdekken of dat me ligt. Wel was het duidelijk dat als ik theater zou maken, het een spannende voorstelling moest worden."

LuwteHij noemt het ‘tof’ dat hij debuteert in Limburg. "Het liefst was ik de luwte gestart, maar ik begrijp dat mijn naam aandacht genereert. We hebben daarom voor een niet-traditionele locatie gekozen in plaats van een tournee langs grote schouwburgen. Rond het altaar van het Trappistenklooster moet het straks bijna voelen alsof die honderdzestig mensen opgesloten zitten, niet weg kunnen. Dat gevoel wil je oproepen als je een thriller maakt. Iedereen moet dadelijk op het puntje van zijn stoel belanden."

Kaarten voor de voorstelling zijn vanaf 23 mei te koop via de site van De Maaspoort.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee