Vriend mishandelde ober komt naar Nederland: 'Niet voor ruzie, voor feiten'

© ANP

Een vriend van de in Praag in elkaar geslagen ober Mirek komt naar Nederland om achtergrondinformatie te verzamelen over de verdachten. ,,En dat gaan we inbrengen in de rechtszaak'', zegt Jiri Brych (42 jaar), die in Tsjechië veertien jaar werkte als politieman.

AD/Victor Schildkamp

Eerder vandaag kwam het nieuws naar buiten dat 'een groep vrienden' van de zwaar mishandelde ober Mirek (afkorting van Miroslav) naar Nederland komt om 'eigen onderzoek' te doen. Volgens Brych gaat het echter maar om één man: hijzelf. Wanneer hij precies komt en hoe lang, weet hij nog niet. Ook is hij in principe niet van plan contact op te nemen met de familie van de twee Haagse broers die nog vastzitten voor de mishandeling: Armin en Arash N.

CamerabeeldenDe twee broers zitten sinds vorige week maandag vast in Tsjechië. Ze maakten deel uit van een groep van zeven Nederlandse mannen, van wie er vijf slaags raakten met de obers van restaurant Polpo in Praag. Drie andere mannen kwamen er met een voorwaardelijke celstraf van acht maanden vanaf. Op camerabeelden is te zien dat Armin en Arash de op de grond liggende ober Mirek vele malen schoppen en slaan. Zij worden nu vervolgd voor toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Achtergrond"Wij weten helemaal niets van die mannen,'' zegt Brych, terwijl restauranteigenaar Stefan Savic (werkgever van Mirek) dienst doet als tolk. "Ik ga dus op zoek naar de achtergrond van die mannen. Wie ze zijn, wat ze doen, wat hun beweegredenen zijn. We hoeven niet te veel publiciteit, ik kom ook niet om voor commotie te zorgen. We willen gewoon weten met wat voor mannen we te maken hebben om de rechtszaak tegen hun sterker te maken.''

Ober Mirek ligt nog steeds in het ziekenhuis. Hij heeft onder meer kaakbreuken en een verbrijzelde oogkas aan het gevecht overgehouden. De ruzie ontstond toen de obers van Polpo de mannen vroeg geen zelf meegenomen drank op het terras op te drinken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee