Einstein Telescope in beeld bij Rijk

Impressie van de Einstein Telescope bovengronds.

Impressie van de Einstein Telescope bovengronds. © Nikhef

Het Rijk stelt 30 miljoen euro beschikbaar voor deelname aan internationale wetenschappelijke ‘faciliteiten van wereldformaat’; Einstein Telescope is daarbij nadrukkelijk in beeld.

Vikkie Bartholomeus

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil de kansen voor Nederland op deelname aan een internationaal toponderzoeksinstituut vergroten. Het geld is bedoeld om plannen deugdelijk voor te bereiden.

Nationaal belangIn een brief aan de Tweede Kamercommissie schrijft ze: “Mijn inzet is om het nationaal belang optimaal te dienen. Dit vergt een afweging van de wetenschappelijke, economische, maatschappelijke en regionale belangen op basis van goed onderbouwde plannen waarbij ook een financieel commitment van kennisinstellingen en belanghebbende partijen wordt verwacht.”

WereldformaatDe minister noemt Einstein Telescope als voorbeeld van ‘onderzoeksfaciliteiten van wereldformaat’ waaraan Nederland wil meewerken. Het voornemen is om het ondergrondse centrum dat zwaartekrachtgolven meet en een investering van meer dan een miljard euro vergt - in samenwerking met onder meer België en Duitsland - in het Heuvelland te bouwen.

Ook deelname aan een datacentrum voor het internationale radiotelescoop instituut SKA (met hoofdvestigingen in Australië en Zuid-Afrika) noemt de minister in de brief. De minister geeft wel aan dat de investering van 30 miljoen geen garantie is dat zo’n faciliteit er ook daadwerkelijk komt.

KandidatenHet kabinet besloot in maart om fors meer te investeren in wetenschap en onderzoek. Ook volgend jaar is 30 miljoen euro beschikbaar voor planvorming rond Nederlandse deelname aan een wetenschappelijk topinstituut. Rond 2021 moet duidelijk worden waar Einstein Telescope komt. Naast de Euregio zijn er nog twee kandidaten in de race voor het instituut voor zwaartekrachtgolven: Sardinië en Hongarije.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee