Heerlen graaft naar Romeins verleden

In het Heerlense Thermenmuseum is een eeuwenoud Romeins badhuis te zien.

In het Heerlense Thermenmuseum is een eeuwenoud Romeins badhuis te zien.© Johannes Timmermans

Onder het Raadhuisplein in Heerlen wordt op 14, 15 en 16 mei archeologisch onderzoek gedaan. Publiek kan de archeologen van nabij volgen.

Siebrand Vos

Door het graven van proefsleuven kunnen archeologen vaststellen of er sporen van de oude Romeinen in de grond te vinden zijn. Op 9 mei wordt het plein afgezet en worden de tegels gedeeltelijk verwijderd.

Open dagDonderdag 17 mei (18.00-20.-00 uur) en op zaterdag 19 mei van (10.00-14.00) uur is er open dag op het Raadshuisplein. Vondsten zullen ook worden getoond op sociale media.

Bij een eerder onderzoek, in 1931, zijn onder het plein Romeinse muurresten aangetroffen. Uit vooronderzoek bleek onlangs dat er na de bouw van het Raadhuis in de jaren ’40 niet meer is gegraven. Ook zijn er andere structuren aangetoond die mogelijk verwijzen naar Romeinse gebouwen.

Romeins kwartierDe eventuele vondsten onder het Raadhuisplein zullen na de bouw van het nieuwe stadhuis dienen als inspiratie voor de verbinding tussen het Romeins Kwartier en het kernwinkelgebied.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee