Sint Ursula luidt noodklok: dalende leerlingenaantallen

© De Limburger

Dalende leerlingenaantallen. De Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) gaat met de gemeente Leudal praten over hoe scholengemeenschap Sint Ursula er kan overleven.

Remco Koumans

Scholengemeenschap Sint Ursula, met locaties in Horn en Heythuysen, luidt de noodklok. De bevolkingskrimp leidt tot lagere leerlingenaantallen waardoor de financiële exploitatie van de scholen onder druk komt te staan. Zo bedraagt het tekort op de begroting bij scholenstichting SOML door de daling van het leerlingenaantal 500.000 euro per jaar.

Binnenkort is er een brainstormsessie waarbij SOML samen met de gemeente Leudal en het bedrijfs­leven gaat bekijken hoe het onderwijs in de gemeente in de toekomst vormgegeven moet worden.

Terugloop"Toen ik een paar jaar geleden bij SOML begon, zaten er in Heythuysen ruim zevenhonderd leerlingen. Dat zakt over een paar jaar tot onder de vierhonderd. De terugloop op de basisscholen zet nu door in het middelbaar onderwijs. Er komen daardoor ook veel lokalen leeg te staan", vertelt Paul Slegers, bestuurslid van SOML.

Prognoses laten zien dat in 2022 in Heythuysen het leerlingenaantal met 44 procent zal zijn gedaald. Op de locatie Horn is een daling van 23 procent voorzien. Over alternatieve huisvesting om alles betaalbaar te kunnen houden, zal volgens Slegers moeten worden nagedacht.

Oplossing"De leerlingen van Heythuysen bij de locatie Horn voegen kun je als oplossing noemen, maar dan trek je wel weg uit een deel van je verzorgingsgebied. Ergens een nieuw gebouw neerzetten kan een oplossing zijn, maar wat doe je dan met het oude? Daar zullen we het de komende tijd over moeten hebben.”

De gemeente Leudal zegt zelf ook bezig te zijn met een onderzoek naar de gevolgen van krimp en ontgroening in Leudal. Volgens Slegers zou de gemeente kunnen nadenken over hoe ze zichzelf ‘verkoopt’.

Tempo"Het is een plattelandsgemeente, maar je kunt ook uitventen dat je een aantrekkelijke gemeente bent voor mensen die in Eindhoven werken en daarmee mensen trekken.”

Haast is volgens Slegers geboden. "Er moet enig tempo in zitten, want het water staat wel aan de lippen."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee