Maastrichtse onderzoekers scheppen leven zonder zaad- en eicellen

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie© iStock

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht zijn er samen met Utrechtse collega's in geslaagd om nieuw leven te scheppen in een laboraorium, zonder gebruik te maken van natuurlijke voortplanting.

Redactie

De celbiologen creëerden 'embryo-achtige structuren' uit de stamcellen van muizen. Deze zogenoemde modelembryo’s tonen voor het eerst zoveel gelijkenis met natuurlijke embryo’s dat ze kunnen innestelen in de baarmoeder en zwangerschap kunnen initiëren. Het is voor het eerst dat het wetenschappers is gelukt om voortplanting en seksualiteit de ontkoppelen, meldt De Telegraaf.

DoorbraakHet onderzoek van het MERLN Instituut (Universiteit Maastricht) en het Hubrecht Instituut te Utrecht is woensdag gepubliceerd in het gerenomeerde tijdschrift Nature, dat van een doorbraak spreekt.

MaanIn de wetenschap wordt reikhalzend uitgezien naar het onderzoek, dat vijf jaar in beslag nam. Niemand ter wereld kwam ooit zo ver. De doorbraak wordt al vergeleken met de landing van de eerste mens op de maan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Deze nieuwe methode zou volgens de onderzoekers de deur kunnen openen naar onderzoek naar en kennis over de eerste verborgen processen van het leven, vruchtbaarheidsproblemen en de embryonale oorsprong van ziekten.

KennisDirecteur van het MERLN Instituut Clemens van Blitterswijk: "Dit onderzoek markeert het begin van een nieuwe biomedische discipline. Met grote hoeveelheden synthetische embryo’s kunnen we kennis opbouwen door het testen van nieuwe medische technieken en mogelijke geneesmiddelen. Deze ontwikkeling zal de noodzaak van het gebruik van dierproeven aanzienlijk verkleinen."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee