Limburg als Gouden Driehoek in de paardenwereld

Print
Hoog bezoek uit Koeweit. Vlucht MB603, die woensdag op Maastricht Aachen Airport landde, kende een wel heel bijzondere ‘passagierslijst’. Daarop de namen van 53 toppaarden, die de komende maanden deels vanuit Stal Peters in Maria-Hoop, naar de toernooien trekken.

De economie van de paardensport in Limburg is ‘booming’. Er gaat al snel 175 miljoen euro per jaar in om. Aan handel, stalling, hoefsmeden, opleiding en wedstrijdsport. De groei is stevig. "Een dikke tien procent per jaar", weet Jan Janssen van Stichting Limburg Paardensport.

Martijn Peters uit Maria-Hoop is een agent in de paardensport. Al een kleine vier jaar laat hij paarden uit Koeweit overvliegen om ze hier in een behaaglijk klimaat te laten ‘overwinteren’.

Uitmuntend
Limburg profileert zich meer en meer als de Gouden Driehoek in de paardenwereld. "Toptrainers, uitmuntende faciliteiten, veel ruitertalent en goede fokprogramma’s. Van over de hele wereld komen paarden en hun trainers hierheen: China, Turkije, het Midden-Oosten, de VS.”

Woensdag arriveerde een eerste lichting uit Koeweit. Voor het eerst zo massaal op Maastricht Aachen Airport, dat beschikt over een paardenhotel met 70 ‘kamers’. Van daaruit ging het snel op de trailers naar bijvoorbeeld een topruiter als Rob Ehrens, maar ook naar andere stallen en vijftien naar de eigen Stal Peters. "Een aantal merries gaat naar de fokkerij, andere paarden worden getraind of gaan naar wedstrijden in Europa."

Welzijn dieren
Kosten voor alleen de vlucht van 5,5 uur 300.000 euro enkele reis. "De klanten hebben het er graag voor over. Voor hen staat het welzijn van de dieren voorop. De paarden reizen eigenlijk drie keer per jaar. In het voorjaar naar Florida, in de zomer naar hier waar dan relatief veel evenementen plaatsvinden. En in onze winter blijven ze op de thuisbasis in de Emiraten." 

De connectie met Koeweit is ontstaan vanuit het lesgeven daar. "Daarna kwamen de volwassenen hier met hun paarden. En vorig jaar hadden we hier zelfs een groep met kinderen vanaf acht jaar, om ze les te geven."

Meer handel
Medio juni, na de Ramadan, komen ook veel Koeweitse ruiters en amazones. "Ook de kleindochter van de emir komt hier trainen", aldus Peters. "Van het een komt het ander. Meer interesse, meer initiatieven, meer handel. De economie van de paarden in Limburg groeit snel.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee