Indië-monument voor Zuid-Limburg in Heerlen

Print
Indië-monument voor Zuid-Limburg in Heerlen

De Tuin van Dinger bij het ABP is in ere gehouden. Afbeelding: Luc Lodder

Heerlen - Heerlen krijgt een Indiëmonument en een -herdenking in de Tuin van Dinger op het ABP-complex.

Als het Indië-monument en de jaarlijkse herdenking een plek krijgen in de Tuin van Dinger, is er weer een cirkel rond. Hoewel niet Indisch van origine, is Anton Dinger (1888) in Batavia als zoon van een plantagebezitter geboren. Als hoofdingenieur bij de mijnen in Heerlen liet hij een tuin vol tropische planten aanleggen.

Herdenking
Van de gemeente krijgt de gemeenschap van Indische Nederlanders, Molukkers en anderen die een band met ‘Indië’ hebben, alle medewerking, heeft Simon vernomen. "Daar zijn wij heel erg blij mee."

André Simon is samen met Peter Heupermann kartrekker van het eerste uur. Ze ijveren al bijna een jaar voor een Zuid-Limburgse herdenking op 15 augustus van het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog, het herdenken van de slachtoffers van deze oorlog en de van de Indonesische vrijheidsstrijd.

Levenspoort
Op de plaats van de herdenking, die dit jaar voor het eerst in Heerlen plaatsheeft, wordt een Indiëmonument geplaatst. Het monument zal de ‘levenspoort’ verbeelden, zegt André Simon. "Het symboliseert de uit de oorlog voortgekomen problematiek van mensen die in leven zijn gebleven.”

Vooral bij mensen van gevorderde leeftijd komen weer de meest gruwelijke beelden en ervaringen bovendrijven.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje