In België kun je 58.596 kilometer beschonken rijden voordat je wordt gepakt

Alcoholcontrole in België.

Alcoholcontrole in België.© ANP

Een beschonken automobilist wordt in België gemiddeld pas betrapt nadat hij of zij al 58.596 kilometer heeft gereden. Zonder gordel kan je in België maar liefst 110.000 kilometer afleggen, voordat de politie je staande houdt.

Redactie

Verkeersveiligheidsinstituut Vias berekende hoe groot de pakkans in België is. Het instituut deed dat omdat minister van Mobiliteit François Bellot het rijbewijs met punten niet wil invoeren omdat de pakkans zo laag is in België. PakkansVias onderzocht hoe hoog de pakkans in België is op basis van politiecijfers, het totaal aflegde kilometers in heel België - 102 miljard - en gedragsmetingen. Zo worden er elk jaar ongeveer anderhalf miljoen alcoholcontroles uitgevoerd, wat neerkomt op één controle per 68.000 kilometer.

Uit gedragsmetingen blijkt dat 2,7 procent van alle kilometers in België onder invloed wordt afgelegd, wat neerkomt op 2,7 miljard kilometer. Met 47.000 overtredingen in 2015 betekent dat dat je gemiddeld 58.596 kilometer onder invloed moet afleggen voordat je betrapt wordt.

TheoretischWoordvoerder Stef Willems van Vias benadrukt dat het om een theoretisch gemiddelde gaat: wie met 0,6 promille overdag overdag rondrijdt, zal dat bijvoorbeeld veel langer ongestraft kunnen doen dan wie met 2 promille op ’s nachts zwalkend over de snelweg raast.Volgens Vias blijkt uit een internationale vergelijking ook dat de controlekans op alcohol in België bij de laagste van Europa hoort. In Noorwegen is de pakkans met 30.300 kilometer bijvoorbeeld dubbel zo groot. Het rapport vertelt niet hoe groot de pakkans in Nederland is.

Zonder gordelWie zonder gordel rijdt, heeft in theorie nog minder kans om betrapt te worden. Er worden jaarlijks 77.000 overtredingen vastgesteld, terwijl er geschat wordt dat er 8,47 miljard kilometer in overtreding wordt gereden. Je moet dus gemiddeld 110.000 kilometer zonder gordel rijden om één keer betrapt te worden.Een iets hogere pakkans is er bij bellen achter het stuur. Daarop worden jaarlijks 118.661 bestuurders betrapt en je kunt theoretisch gezien gemiddeld 27.507 kilometer afleggen met je gsm in de hand.Vias raadt dan ook aan het aantal controles drastisch op te voeren, om de verkeersveiligheid in België te verbeteren.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee