Wieken torenmolen van Gronsveld zijn klaar voor de molendagen

De gerenoveerde wieken werden teruggeplaatst op de molen van Gronsveld.

De gerenoveerde wieken werden teruggeplaatst op de molen van Gronsveld.© Drone

Hij staat aan de Rijksweg in de Maastrichtse wijk Vroendaal, maar heet de Torenmolen van Gronsveld. De monumentale molen kreeg gisteren zijn gerestaureerde wieken terug. Net op tijd voor de nationale molendagen.

Redactie

Het was een minutieus takelwerk. Een gigantische hoogwerker hees de 25 meter lange wieken omhoog, waarna ze hun vertrouwde plek weer konden innemen.

Molenaar Jo Meessen keek van een afstandje toe hoe de mannen van een gespecialiseerd bedijf uit Weert de tegenwoordig van ijzer gemaakte wieken op hun plaats brachten. "Zoiets komt maar eens per generatie voor, dat de wieken er af moeten voor onderhoud."

De wieken werden begin april verwijderd voor een likje verf en wat kleine reparaties. De wieken stammen uit 1978 en waren sindsdien niet meer echt grondig onderhouden. De molen zelf is vier eeuwen oud, hij werd gebouwd tussen 1618 en 1623.

Met het terugplaatsen van de opgeknape wieken is de molen van Gronsveld, die tot de top 100 van monumenten behoort en de enige torenmolen van Limburg is, net op tijd gereed voor de nationale molendagen die op zaterdag 12 en zondag 13 mei plaatsvinden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee