Overleden Eveline trakteert zieke kinderen op een dagje Toverland

Eveline Van de Rijt-Koopmans in 2016.

Eveline Van de Rijt-Koopmans in 2016.© Eindhovens Dagblad/Jurriaan Balke

De wens van Eveline van de Rijt-Koopmans gaat in vervulling, anderhalf jaar na haar dood: 23 ernstig zieke kinderen en hun ouders, broers en zusjes - twee touringcars vol - krijgen een dagje pretpark aangeboden.

ED/Rob Burg

Anderhalf jaar geleden, op 33-jarige leeftijd, bezweek Eveline van de Rijt-Koopmans aan de dodelijke ziekte die haar vijf jaar lang genadeloos op de hielen had gezeten. Door haar deelname in de BNN-serie 'Over mijn lijk' kreeg de Eindhovense landelijke bekendheid.

De bijzondere vrouw omschreef daarin onder meer hoe 2014 voor haar en haar vriend Erik van de Rijt - later dat jaar haar echtgenoot - een topjaar was geworden. Nota bene hetzelfde jaar waarin ze te horen had gekregen dat ze ongeneeslijk ziek was. Royale donaties van familie en vrienden zorgden ervoor dat Eveline dat jaar dertien keer op vakantie kon - al dan niet samen met Erik - tal van concerten en festivals kon bijwonen en een afscheidsfeest kon houden. Gebeurtenissen waarbij haar ziekte voor even naar de achtergrond werd verdrongen.

PlanHoe mooi zou het zijn als je ernstig zieke kinderen dit gevoel ook kon geven, al was het maar voor één of twee dagen? In het hoofd van Eveline rijpte het plan om met acties geld bij elkaar te sprokkelen, zodat zieke patiëntjes van het Catharina Ziekenhuis - waar ze zelf ook in behandeling was geweest - konden worden getrakteerd op een onvergetelijke dag.

"Evelines grote wens wordt volgende week werkelijkheid. Precies zoals ze het gewild heeft'', vertelt Erik van de Rijt enthousiast. Samen met vier hartsvriendinnen van Eveline én haar moeder Wil zijn ze erin geslaagd om 23 gezinnen, ruim honderd personen, een dagje mee te nemen naar pretpark Toverland. Vrijdagochtend vertrekken twee touringcars bij de zwemcentrum De Tongelreep naar Sevenum; 's middags om vijf uur keren ze terug in Eindhoven.

De deelnemers krijgen een lunch aangeboden, de kids worden getrakteerd op een buidel met toverduiten - consumptiebonnen - en een professionele fotograaf loopt rond om de kinderen, hun ouders en broertjes en zusjes in beeld te brengen.

BedankmailsHet ziekenhuis selecteerde de patiëntjes en hun gezinnen. Die overlaadden de organisatoren vervolgens met bedankmails en -brieven. "Er zaten heel bijzondere verhalen tussen, ook van de kinderen zelf. Ik was er door geroerd, dat doet écht iets met je.'' Toverland vond het eveneens een mooi plan, zegt Van de Rijt. "En ook touringcarbedrijf Ghielen doet graag mee. De bussen worden ingezet tegen gereduceerd tarief. Heel fijn, want met het geld dat je bespaart, kun je weer andere mooie dingen voor de kinderen doen.''

Het clubje van zes dat tekende voor de verwezenlijking van Eveline's wens kijkt uit naar volgende week. "Het is heel bijzonder. Het wordt precies zoals Eef het wilde. Mij geeft het een gevoel van trots. Het voelt ook goed om hier mee bezig te zijn; de cirkel is rond.'' Er zal die dag vaak worden teruggeblikt op het korte leven van Eveline, verwacht Erik. "Eef is er ábsoluut bij volgende week.''

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee