Giro-baas: Dumoulin net zo goed als Froome

Mauro Vegni.

Mauro Vegni.© ANP

Mauro Vegni, de hoogste baas van de Giro d'Italia, voorspelt voor de 101ste editie die vrijdag van start gaat, een duel tussen Chris Froome en Tom Dumoulin.

Robin van der Kloor

"Het is vooropgesteld een enorme eer om Dumoulin opnieuw aan de start te hebben en dat hij de Giro boven de Tour stelt. Naar mijn idee is zijn niveau op dit moment gelijk aan dat van Froome. Het zal een mooie strijd worden", aldus Vegni.

DopingTijdens een persconferentie in Jeruzalem, waar de Giro start, kreeg Vegni verscheidene vragen over de dopingaffaire rond Froome en de politieke kant van deze Grande Partenza in Israel. "We zijn er niet blij mee dat Froome in november zijn komst naar onze wedstrijd aankondigde en dat een week later zijn salbutamol-zaak naar buiten kwam. Dat was ook nadat we de hoogte voor het startgeld hadden afgesproken. Maar hij is hier nu en dat is prima."

BoodschapVegni benadrukte dat elk team een bedrag krijgt van de Giro en dat de hoogte afhangt van de marketingwaarde van de renners. "En over de politieke kant van deze Giro-start kan ik zeggen dat wij niet de wil en de kracht hebben om politieke statements te maken. Renners die wel een boodschap willen uitdragen, zijn daar uiteraard vrij in."