De vlam in de pan die elf levens kostte

Print

Afbeelding: Robert King / Duluth News Tribune

Brendan van den Beuken, beeldcoördinator bij De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Een zwarte vloeibare substantie stroomt met een krachtige straal uit de opslagtank. Er is veel rookontwikkeling dus je mag concluderen dat de substantie heet is. Er is geen mens te zien op de foto, waarschijnlijk is iedereen al geëvacueerd.

Het is niet in te schatten hoeveel liter er al is weggelopen. Je kunt het berekenen, maar dan moet je de afmetingen van de tank weten. Om in te schatten hoe groot iets op een foto is, heb je een ‘referentie’ nodig. Dat is een verwijzing naar informatie om te kunnen vergelijken. Als er naast de opslagtank bijvoorbeeld een persoon of auto had gestaan, had je een schatting kunnen doen van de hoogte van de tank. Maar hoe goed ik ook op de foto speur, ik zie nergens iets rond de opslagtank wat ik herken. Laat staan iets waar ik de grootte van kan inschatten. Het enige is de trapleuning boven op de tanks. Stel de leuning is een meter hoog. Als ik die maat doorvoer op de hoogte van de tank kom ik uit op zeven meter (gewoon een meetlatje op de foto gelegd). De diameter zou dan ongeveer achttien meter zijn. Om het volume (inhoud) van een cilinder te berekenen, gebruik je de volgende formule: π x straal² x hoogte. De hoogte is dan van de bovenkant van de tank tot aan het gat. Nou, daar gaat ie; 3,14 x (9m x 9m) x 3m = afgerond 763 m3. (763.000 liter)Dit is natuurlijk een erg grove schatting maar het geeft wel een idee van de omvang van het lek. De foto is genomen bij de raffinaderij Husky Energy Oil refinery in de plaats Superior in de Amerikaans staat Wisconsin. Tijdens onderhoudswerkzaamheden aan het gedeelte links op de foto is er iets geëxplodeerd. Stukken metaal vlogen alle kanten op en een stuk heeft de opslagtank doorboort. Zeker elf mensen raakten gewond. De zwarte smurrie is ruwe olie, ook wel asfalt genoemd. Door het verdampen van de ruwe olie ontstaat brandgevaar. En precies waar iedereen bang voor was gebeurde: de vlam sloeg in de pan! Een enorme brand met verschillende explosies.In een straal van tien kilometer werd meteen alles ontruimd. Het complex is in 1950 gebouwd en heeft achterstallig onderhoud. In de afgelopen tien jaar heeft Husky al meer dan tweehonderdduizend dollar aan boetes gekregen voor overtreding van de milieuwet. Daar zal deze dan nog bijkomen.

Reageren? brendan.vandenbeuken@delimburger.nl