Sittard-Geleen investeert in rolstoelvriendelijke stemlokalen

© Archief ANP

Het aantal stemlokalen in Sittard- Geleen dat toegankelijk is voor rolstoelgebruikers moet fors omhoog. Dat erkent het stadsbestuur in reactie op kritische vragen van GroenLinks.

Laurens Schelen

Bij de recente gemeenteraadsverkiezingen bleken 20 van de in totaal 47 stembureaus niet bereikbaar voor rolstoelers of andere mensen met een lichamelijke beperking. Daarmee was de fusiestad formeel overigens niet in overtreding.

RolstoelvriendelijkDe Kieswet schrijft voor dat minstens een kwart van de stemlocaties in een gemeente rolstoeltoegankelijk is. B en W zeggen nu toe zich maximaal in te zullen spannen om bij de eerstvolgende verkiezingen (voor Provinciale Staten, volgend jaar maart) het aantal rolstoelvriendelijke stembureaus stevig uit te breiden.

In geval van panden waarvan de gemeente eigenaar of beheerder is, overweegt het college bouwkundige aanpassingen. Harde voorwaarde daarbij is echter wel dat dergelijke klussen voor de gemeente zowel financieel als technisch haalbaar zijn.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee