Rechter verbiedt lawaaidemonstratie 4 mei

Initiatiefnemer Rogier Meijerink van #Geen4MeiVoorMij komt aan bij de rechtbank voor aanvang van het kort geding.

Initiatiefnemer Rogier Meijerink van #Geen4MeiVoorMij komt aan bij de rechtbank voor aanvang van het kort geding.© AD/ANP

Rogier Meijerink en zijn geestverwanten van #geen4meivoormij mogen niet protesteren rond de Dodenherdenking, op 4 mei op de Dam. Dat bepaalde de rechtbank van Amsterdam donderdagmiddag in kort geding.

AD/Sander van Mersbergen

De actie van Meijerink vormt volgens de rechter een bedreiging voor de openbare orde. Daarom blijft ook het gebiedsverbod in stand.

HandalarmHet verstoren van de orde had met een luchtalarm - 'zo'n zwengel, zo'n handalarm' - moeten gebeuren, meldde Meijerink donderdagmiddag. Het geluid moet zo luid zijn dat het ook op de Dam hoorbaar is en dat het 'net voor 8 uur klaar is'. Vervolgens zouden de demonstranten in stilte weg moeten lopen. Waar ze precies verzamelen en waar ze na het protest heen lopen, kon hij nog niet zeggen.

Meijerink schatte in dat honderd tot driehonderd mensen mee willen doen. In de rechtszaal in Amsterdam zijn vanmiddag overigens weinig tot geen medestanders te vinden. Meijerink gaf hij aan dat het luchtalarmprotest in zijn ogen een handreiking is. ,,Ik zou nog steeds liever het stiltemoment zelf verstoren, dus dit is een grote toezegging'', voegde hij daar later aan toe.

GebiedsverbodDe gemeente Amsterdam heeft een gebiedsverbod tegen Meijerink uitgevaardigd. Tussen 18.00 uur en 22.00 uur mag hij niet op of rond de Dam aanwezig zijn. De gemeente vertrouwt er niet op dat Meijerink thuisblijft als de demonstratie verboden wordt. ,,De kans bestaat dat zijn aanwezigheid reacties oproept. Dat levert gevaar op voor zijn veiligheid en voor de openbare orde."

In eerste instantie ging het kort geding over het lawaaiprotest, dat door burgemeester Van Aartsen van Amsterdam verboden werd. Van Aartsen legde vorige week uit dat hij de Dodenherdenking op 4 mei als 'een heilig moment' beschouwt. ,,Dat verstoren is onacceptabel en respectloos en bovendien strafbaar'', zei hij.Geen gesprekHet Nationaal Comité 4 en 5 Mei deelt die mening. De organisatie achter de herdenking vindt dat de initiatiefnemer zich 'buiten het maatschappelijk debat' heeft geplaatst en wil daarom niet met hem in gesprek gaan.

De Nationale Herdenking wordt jaarlijks gehouden ter nagedachtenis aan alle Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en voor allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties' daarna. De actievoerders betrekken het kolonialisme bij de herdenking. Ze menen dat 'oorlogsmisdadigers worden herdacht', omdat dus ook de Nederlandse militairen die sneuvelden tijdens de oorlog tegen onafhankelijkheidsstrijders in het toenmalige Nederlands-Indië worden herdacht.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee