Werk aan Par’Course in Valkenburg stilgelegd

© De Limburger/Johannes Timmermans

Alle bouwactiviteiten rondom het sport- en leisurecomplex Par’Course in Valkenburg worden stopgezet.

Jeroen Geerts

De voorzieningenrechter van de Raad van State heeft het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor de herontwikkeling van het voormalige Leeuwterrein tijdelijk geschorst. En dat betekent dat ontwikkelaar Wyckerveste al het werk moet stilleggen.

Juridische gevolgenDe gerechterlijke uitspraak werd vorige week al bekend. De gemeente Valkenburg aan de Geul en Wyckerveste gaven toen aan dat ze nog moesten uitzoeken wat daar precies de juridische gevolgen van zouden zijn. De gemeente nam een jurist in de arm om te kijken of er mogelijk delen van het traject toch door zouden kunnen lopen. Maar dat blijkt niet het geval.

SchorsingWyckerveste laat weten komende week alleen nog maar werkzaamheden uit te voeren die erop gericht zijn de bouwplaats veilig te stellen en die er voor moeten zorgen dat de bouwwerkzaamheden die al uitgevoerd waren, geborgd blijven. Het is namelijk nog niet duidelijk hoe lang het werk moet worden stilgelegd. De schorsing van bestemmingsplan en omgevingsvergunning is een tijdelijke maatregel, in afwachting van een gerechterlijke uitspraak in de bodemprocedure. Valkenburg aan de Geul en Wyckerveste gaan ervan uit dat de rechter uiteindelijk zal bepalen dat het hele Par’Course-plan alsnog door kan gaan.

VerkeersdrukDe uitspraak van de voorzieningenrechter volgt op een rechtsgang die werd opgestart door een aantal omwonenden van het voormalige brouwerijterrein. Zij zijn met name bang dat Par’Course zal zorgen voor grote verkeersdruk in een in hun ogen toch al onveilige omgeving: de Prinses Beatrixsingel en de zijstraten daarvan. De rechter oordeelde dat de gemeente onvoldoende inzicht heeft gegeven in de huidige verkeersstromen aldaar. Als gevolg daar weer van kon de rechter geen inschatting maken van de te verwachten stromen wanneer Par’Course open gaat.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee