Politiemol Mark M. op vrije voeten door fout OM

Politiemol Mark M. voor de rechter in Den Bosch© ANP

Een blunder van het Openbaar Ministerie zorgt ervoor dat de lekkende oud-agent uit Weert vrijdag als voorlopig vrij man op het vliegtuig naar zijn vrouw in Oekraïne kan stappen.

Paul Bots en Jos Emonts

De tot vijf jaar cel veroordeelde Weerter politiemol Mark M. komt vanochtend vrij. Het gerechtshof in Den Bosch heeft zijn onmiddellijke vrijlating gevorderd na een blunder van het Openbaar Ministerie (OM). Dat was vergeten om verlenging van M.’s hechtenis aan te vragen.

VluchtgevaarOud-politieman M. werd eerder dit jaar door de rechtbank veroordeeld wegens schending van het ambtsgeheim, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Hij gaf vertrouwelijke recherchedossiers aan criminelen. De rechtbank beval onmiddellijke uitvoering van de celstraf wegens vluchtgevaar. M. is een nieuw leven gestart in Oekraïne, het thuisland van zijn vrouw.

Lees ook: Veroordeelde politiemol meldt zich bij politie

Omdat M. in hoger beroep is gegaan, tellen zijn dagen in de cel weer als ‘voorlopige hechtenis’ en moet het OM regelmatig verlenging vragen tot de beroepszaak dient. Gisteren bleek dat het OM de termijn met zeven dagen had overschreden. Er is sprake van een menselijke registratiefout waardoor het computersysteem niet tijdig een seintje gaf, stelt een woordvoerder. Het OM kan de fout niet herstellen en baalt ervan dat de zeldzame fout ‘net in deze zaak’ wordt gemaakt.

Een woordvoerster van het gerechtshof meldt dat de vormfout alleen hersteld kan worden als sprake is van een nieuw ernstig feit. Daar is nu geen sprake van. Dat betekent dat M. ook vrij is om naar zijn vrouw in Oekraïne te reizen.

Lees ook: Politiemol Mark M. kreeg terecht strafontslag

VerheugdVolgens advocaat Jan-Hein Kuijpers is M. verheugd. Of M. ook snel naar Oekraïne vertrekt, is onduidelijk. Als dat gebeurt, zal de Weertenaar terugkeren voor het beroep op 7 augustus, verzekert Kuijpers. Het OM wijst er ook op dat M. zich steeds netjes heeft gemeld. De ex-politieman kan vanochtend naar huis. Hij moest een extra nacht in de cel blijven omdat het gistermiddag niet meer lukte hem ‘uit te checken’.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal