Kampoverlevende en 4 mei-spreker vlak voor dodenherdenking overleden

Wim Alosery bij een herdenking in 2015

Wim Alosery bij een herdenking in 2015© EPA

Kampoverlevende Wim Alosery is in de nacht van woensdag op donderdag overleden. Alosery zou vrijdag spreken tijdens de Nationale Dodenherdenking.

ANP

Hij stierf op 94-jarige leeftijd, bevestigt een woordvoerder van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei berichtgeving van de NOS.

Alosery was uitgenodigd om te spreken in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Zijn voordracht wordt nu gedaan door zijn biograaf Frank Krake.

ConcentratiekampAlosery werd in 1944 opgepakt wegens ‘werkweigering’. Via kamp Amersfoort belandt hij in het concentratiekamp Neuengamme in Noord-Duitsland.

Aan het eind van de oorlog overleefde hij de ramp met het Duitse cruiseschip Cap Arcona. Het schip met vluchtende SS'ers en gevangenen werd op 3 mei 1945 door de geallieerden gebombardeerd, waarna het zonk. Duizenden opvarenden kwamen daarbij om het leven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee