CDA valt buiten de boot in Sittard-Geleen

© De Limburger

Het CDA komt niet in de nieuwe coalitie in Sittard-Geleen. De grootste partij GOB, die één zetel meer heeft dan het CDA, laat zijn oude coalitiepartner vallen. GOB kiest voor een coalitie met het ‘vernieuwingsblok’ (GroenLinks, DNA, SP, PvdA) en de VVD, die samen de kleinst mogelijke meerderheid hebben van 19 zetels in de raad.

Erwin Schmidt

Volgens GOB-leider Pieter Meekels was er ‘de afgelopen vier jaar niet zo’n klik’ met de coalitiepartners als in andere periodes. “Er werd geen intensief overleg gepleegd, er was vaak nauwelijks contact. Dan groeit de verwijdering

BlokHet was jaren een publiek geheim dat het tussen CDA en GOB niet boterde. Opvallend is ook dat oud-coalitiepartner PvdA zich bij het ‘vernieuwingsblok’ voegde, dat uitsprak geen coalitie met het CDA te willen. Het blok zette nadrukkelijk in op ‘een andere bestuursstijl’.

CDA-leider Noël Lebens beaamde dat er de afgelopen weken met GOB over enkele dossiers gesproken is waar de partijen niet op een lijn zaten. Met name noemde hij het zwembaddossier (wel of niet terug van drie zwembaden naar één centrale locatie). “Als je verliest, kun je toch een goede wedstrijd hebben gespeeld”, zei Lebens over de eigen inzet van het CDA.

"Ik heb nog nooit in de oppositie gezeten”, reflecteerde Lebens. "We zullen zien hoe dat bevalt.”

Meekels nodigde partijen buiten het CDA uit om te laten weten of zij zich alsnog bij de nu gekozen coalitie willen voegen, om die breder te maken. De partijen gaan nu werken aan een coalitieprogramma en om de tafel om de verdeling van wethouderposten te bepalen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee