Column: Kachelpiepers en Verkennersband reddende engelen Buitengewone Vlaggenparade 2019

© Laurens Bouvrie

Laten we het nu maar doen. Dat geeft ruim de gelegenheid om tot iets moois te komen. Zoals ieder jaar maakte ik ook afgelopen Koningsdag mijn oranje-rondjes door het centrum van de stad. Dat ik met ‘we’ spreek en niet met ‘zij’ is omdat ‘ik’ vind dat Maastrichtse tradities ons allen aangaat. Zeker als de nood aan de man is. En die mag hoog genoemd worden als we het hebben over de Buitengewone Vlaggenparade. Het ceremonieel vertoon op het Vrijthof tijdens Koningsdag dreigt een stille dood te sterven.

Laurens Bouvrie

Wordt Koningsdag met het jaar steeds uitbundiger gevierd in het Stadpark (Vrijmarkt) en met tal van activiteiten voor jeugd en jongeren; het evenement dat jarenlang vrijwel het enige teken van leven was in Maastricht tijdens de viering van de verjaardag van ’s lands vorst wordt stilaan een karikatuur van zichzelf. Gelukkig was het afgelopen vrijdag goed weer en vond een groepje Chinezen het allemaal geweldig. Maar eigenlijk was er niks Buitengewoons aan deze Vlaggenparade. Of het moet zijn dat de Koninklijke Harmonie Ster van Maastricht en de Drums & Pipes Police Maastricht ontbraken. Nu roep ik maar gelijk dat er niks mis is met de Koninklijke Harmonie van Heer - om te voorkomen dat gehakt van me wordt gemaakt op de Faceboopagina’s Manne vân Hier en Iech bin vân Hier menier !. De Aw vân Hier (1851) zorgde met haar muzikale bijdrage voor precies hetzelfde sjevraojegeveul dat ik altijd heb als een goede harmonie acte de presence geeft.

Het probleem van de Buitengewone Vlaggenparade is het totaalplaatje. In plaats van indrukwekkend – dat toch de insteek moet zijn van deze traditie op historische pijlers gebouwd – is het anker van de Maastrichtse Koningsdag verworden tot een kneuterig uurtje ‘ik wil wel maar ik kan niet’. Alle deelnemers doen ongetwijfeld hun stinkende best en zijn vol overtuiging van de partij. De anderen aanwezigen op het Vrijthof – deelnemers, publiek, organisatie en genodigden (de Maastrichtse Koninklijke lintjesdragers, stadsbestuur, volksvertegenwoordigers en andere hoogwaardigheidsbekleders) moeten toch - net zoals ik - ook iets voelen dat op ongemak lijkt. Zelf krijg ik altijd een knoop in de maag als iets net niet is of nog erger helemaal niets. Neen, afgelopen vrijdag kreeg ik nog niet dat ellendige gevoel dat plaatsvervangende schaamte heet. Ik vrees dat – als ‘we’ niks doen – het daar wel op gaat uitdraaien. Laat me het me dan toch maar zeggen: breng je historisch militair vertoon, doe het dan goed. En neen, dan heb ik het niet over een militair die zijn kogel niet geladen krijgt vlak voor hij met drie anderen een saluutsalvo moet gaan geven. Natuurlijk werkt zo een tafereel op de lachspieren. Weigerende techniek is van alle tijden en momenten. Iedereen heeft recht op zijn eigen blooper. In een magere setting zoals die op laatste Koningsdag krijgt dit pechgeval de kans om tot - schlemielig - hoogtepunt uit te groeien. De Buitengewone Vlaggenparade heeft zowel een stevige kwaliteits- als een kwantiteitsimpuls nodig. Tenminste als ‘we’ met zijn allen willen dat tussen 11:00 en 12:00 op Koningsdag het Vrijthof weer vol staat met publiek. Het aantal dragers van een Koninklijk lintje was bijkans groter dan het opgekomen publiek.

Zo moeilijk gaat dat overigens niet worden. Behalve heel veel goede harmonieën en fanfares beschikt Maastricht ook nog eens over twee Buitengewoon Geschikte Formaties die uitstekend passen in deze Koningsdag-traditie. Wereldkampioen mars & show de Maastrichtse Verkennersband kan al in zijn eentje flinke indruk maken. Lukt het het Oranjecomité wat extra consumptiebonnen in de begroting op te nemen moeten ze morgen nog Garderizzjemint De Kachelpiepers benaderen. Een carnavalsgezelschap zegt u? Kom Koningsdag 2019 maar eens kijken en vooral luisteren als ze pal voor het stadsbestuur en zij die de Koninklijke eer ontvingen Highland Cathedral ten gehore brengen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee