Huizen worden ontruimd voor ontmantelen bom bij Itteren

Print
Huizen worden ontruimd voor ontmantelen bom bij Itteren

Scheepvaart zal worden stilgelegd in het Julianakanaal als de vliegtuigbom tot ontploffing wordt gebracht. Afbeelding: Kanalen NL

De bom uit de Tweede Wereldoorlog die vorige week bij Itteren naast het Julianakanaal is aangetroffen, wordt vrijdag 11 mei ter plekke tot ontploffing gebracht. Omwonenden moeten tijdelijk hun huizen verlaten

Uit veiligheidsoverwegingen zullen 14 woningen en enkele bedrijven in de buurt, aan de Hoekerweg en aan een deel van de Meerstraat in Bunde, enkele uren worden ontruimd. Aan de overkant van de Meerstraat worden bewoners verzocht binnen te blijven. Zij zijn hierover ingelicht.


Het Amerikaanse explosief heeft een gevoelige ontsteker waardoor het projectiel niet verplaatst mag worden. In  een straal van 250 meter rond de plek waar de bom ligt, wordt het gebied vanaf 8.30 uur in de ochtend afgezet. Ook dieren die er grazen, worden weggehaald.

Nadat de bom tot ontploffing is gebracht, kunnen de geëvacueerden naar huis. Dit zal naar verwachting uiterlijk rond 13.00 uur zijn.

Omdat de bom zich niet ver van het Julianakanaal bevindt, wordt de scheepvaart tussen keersluis Limmel en sluis Born tijdelijk stilgelegd. De vaarweg is van donderdag 10 mei 04.00 uur tot maandag 14 mei 06.00 uur tijdelijk afgesloten.

De bom werd gevonden bij graafwerkzaamheden door het Grensmaas consortium.