Tegelse vleermuizen krijgen eigen hangplekken

Print
Tegelse vleermuizen krijgen eigen hangplekken

Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Venlo - Twee monumentale smalspoortunnels in het landschap van Tegelen krijgen een nieuwe bestemming. Er wordt gewerkt om er verblijven voor vleermuizen van te maken.

Twee smalspoortunnels in het landschap van Tegelen krijgen een nieuwe bestemming als vleermuizenverblijf. Dankzij de inzet van de IVN-afdelingen De Steilrand en Maasduinen en de Heemkundige Kring Tegelen.

De tunnels zijn overblijfselen van de klei-industrie in Tegelen. Klei werd afgegraven en per smalspoor met kleine treintjes rechtstreeks naar de fabrieken vervoerd. Beide tunnels hebben de status van rijksmonument. "Maar in feite weten maar weinig mensen dat ze er zijn", zegt Frans Maas.

Traag
De plannen voor herbestemming dateren al van 2015, de benodigde 40.000 euro is al binnen, maar ambtelijke molens lopen soms wat trager", vertelt Maas. Nu is er zicht op realisatie. "Wanneer alles volgens planning verloopt zijn de verblijven in augustus klaar. Maar in een plan dat al drie jaar loopt, zijn we wat voorzichtig geworden om te voorspellen wanneer het werk daadwerkelijk is afgerond."

De afgelopen weken is er gewerkt aan het schoonmaken van de tunnels. "Die waren in de loop der jaren helemaal volgestort met puin. We hebben in totaal twee vrachtwagens rotzooi uit de tunnels gehaald", zegt Maas. "Op dit moment maakt architect Theo Verheijen de tekeningen van de aanpassingen die in de tunnels nodig zijn. Zo moeten er hangplekken voor de vleermuizen worden gemaakt. De tunnels worden daarbij afgesloten ter bescherming tegen de wind en bezoekers."

Oude schuren
Maas benadrukt dat de behoefte aan dit soort plekken voor de beschermde vleermuis steeds groter wordt. "Er zijn geen oude schuren meer of spleten in de muur waar de vleermuis zich vroeger kon nestelen. Voor de natuur is deze insecteneter enorm nuttig."

De tunnels worden daarmee afgesloten voor het publiek. Bij de poort komt een informatiebord over de geschiedenis van de bouwwerken en de kleinindustrie in Tegelen. "Op het gemeentedepot lagen zelfs nog originele stukken smalspoor die we terug bij de tunnel plaatsen. De twee tunnels zijn daarbij opgenomen in nieuwe looproutes. Waardoor er behalve een plek voor beschermde dieren ook weer volop aandacht voor Tegels erfgoed is", zegt Maas.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje