Strijd tussen gemeente en projectontwikkelaar om De Donck verhardt

Print
Strijd tussen gemeente en projectontwikkelaar om De Donck verhardt

Afbeelding: iStock

Posterholt - De gemeente Roerdalen wil geen nieuwe woningen op De Donck bij Posterholt. De projectontwikkelaar startte vrijdag - op basis van een oude vergunning - toch met de voorbereiding voor de bouw.

Projectontwikkelaar Frank Zuthof heeft grof geschut ingezet in de strijd om de bouw van 19 woningen op De Donck in Posterholt.

De gemeente is tegen nieuwbouw en wil het terrein herbestemmen tot landbouwgrond. Om dat te voorkomen heeft Zuthof gisteren met een graafmachine een deel van het terrein laten egaliseren en sleuven voor de fundering laten graven.

Vergunning
De werkzaamheden zijn een dag eerder bij de gemeente aangekondigd, zo meldt hij. "Daarbij heb ik verwezennaar de tien jaar oude bouwvergunning. Volgens mijn advocaat kan de gemeente de bouw niet tegenhouden als er blijvende en constructieve werkzaamheden zijn verricht. Dat is nu gebeurd."

Gesprek
De ontwikkelaar erkent dat de vergunde woningen anders zijn dan de 19 huizen die hij zelf wilde bouwen. "Er zijn nu twee opties. Ik bouw die woningen uit de oude vergunning, of de gemeente gaat met me in gesprek over mijn nieuwe plan. Dat gesprek is steeds afgewezen."

Intrekken
Burgemeester en wethouders hebben op hun beurt donderdag de procedure in gang gezet om de oude bouwvergunning in te trekken, meldt een woordvoerster. Dat kan, omdat de vergunning bijna tien jaar niet is gebruikt. Zuthof kan binnen twee weken reageren.

Zuthof kocht de bouwgrond vorig jaar uit een failliete boedel. Op dat moment was al bekend dat de gemeente de bestemming wilde veranderen in landbouwgrond. Daarmee zou de dure grond plots vrijwel waardeloos worden. Van de gemeente kreeg hij te horen dat een bouwplan niet tegengehouden kon worden, als dat werd ingediend voordat de gemeente de bestemmingswijziging officieel publiceerde.

Confrontatie
Overleg over het bouwplan werd steeds uitgesteld en vond tot frustratie van Zuthof uiteindelijk één dag na die publicatie plaats. In een reactie op een door hem ingediende zienswijze erkent de gemeente dat er wel nog een oude vergunning ligt waar de ontwikkelaar aanspraak op kan maken. Dat doet Zuthof nu dus. "Ik zoek nooit de confrontatie, maar ik moet wel mijn eigen belangen behartigen."

Lees ook: Bouw woningen en supermarkt Posterholt: claim dreigt

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje