Proces tegen bende die voor 165 miljoen aan coke verscheepte van start

Print
Proces tegen bende die voor 165 miljoen aan coke verscheepte van start

In gigantische marmerblokken werden de kilo's coke verstopt. Afbeelding: HBVL

Maar liefst 165 miljoen euro aan cocaïne verscheepte de bende van Lanakenaar G.B.. In marmerblokken uit Brazilië vond de FGP 2,5 ton coke, en volgens het parket is er mogelijk nog eens 3 ton cocaïne via Limburg naar Spanje gepasseerd.

De 53-jarige Lanakenaar die aan het hoofd van de bende staat, riskeert 12 jaar cel en 48.000 euro boete voor de grootste drugsvangst ooit in Limburg.

500 kilo
In het weekend van 27 en 28 maart 2016 ging het balletje rollen toen politie binnenviel in panden van vier pas opgerichte vennootschappen in de steenhouwsector: Stone 4 World en Naturel Stone Company in Lommel, Artifex Max in Overpelt en Inter MarmerTrading in Heist-op-den-Berg. In Overpelt was het prijs. In een loods aan de Gaston Eyskenslaan, op het industrieterrein Nolimpark, vond de politie drie enorme blokken marmer van elk 15 ton. In elke blok zat ongeveer 500 kilo cocaïne.

Daar bleef het niet bij. Eind april 2016, toen de kopstukken al in de cel zaten, werden nog twee blokken marmer gevonden in de haven van Antwerpen. De bende was in snelheid gepakt door de federale, want de lading was al voor de arrestaties verstuurd. 

Naad
De blokken waren zo verlijmd dat de naad nauwelijks zichtbaar was. De onderschepte 2,5 ton cocaïne hadden een straatwaarde van 75 miljoen euro. Op basis van het onderzoek gaat het parket in België ervan uit dat de verdachten minstens nog eens 3 ton cocaïne naar Spanje getransporteerd hebben, goed voor een slordige 90 miljoen euro. Straatwaarde van alle verscheepte coke: maar liefst 165 miljoen euro. Als de bende een voetbalclub had, dan hadden ze er Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku mee kunnen kopen. 

De verdachten, tegen wie het parket onder meer bezwarende Whatsapp-berichten heeft over deals in Brazilië en Ecuador, zijn momenteel allemaal op vrije voeten. Spilfiguur is G.B.: een 53- jarige voormalige restaurantuitbater uit Lanaken. De man startte allerhande vennootschappen op en kon daarvoor rekenen op geldschieters uit Mexico en Dubai. Moest wel, want zelf staat zijn bankrekening naar verluidt bijna op nul. Hij riskeert 12 jaar cel en 48.000 euro boete.

Luxueuze levensstijl
De Lanakenaar liet zich voor zijn handeltje bijstaan door een 30-jarige uit Maasmechelen die hij als zijn zoon beschouwde. Boven diens hoofd hangt 8 jaar cel en 30.000 euro boete. De aanklager wees op zijn luxueuze levensstijl, ondanks zijn beperkte inkomsten op papier. Ook een 66-jarige uit Dilsen- Stokkem deed mee. Hij fungeerde als boekhouder en regelde de administratieve zaken zoals het opstarten van de vennootschappen. Hij moet voor 8 jaar cel en 30.000 euro boete vrezen.

Tegen een klusjesman (32) uit Maasmechelen, die de marmerblokken open moest kappen, is vier jaar cel geëist. 
Een voorman van een van de bedrijven riskeert 20 maanden cel. Voor de vennootschappen zijn boetes gevraagd. De officier van justitie eist tot slot een inbeslagname  van de woning van Lanakenaar G.B. (425.000 euro) en van 1.059.000 euro vermogensvoordeel.

Eerder werden al zes personen in Brazilië gearresteerd voor het Zuid-Amerikaanse luik van de drugshandel. De verdachten verwijzen graag naar hen om zich te zuiveren van alle schuld. Het proces krijgt op 18 mei een vervolg, wanneer de verdediging zal pleiten voor de vrijspraak van de verdachten.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje