Forse kritiek op Limburgse cultuurwereld

Print
Forse kritiek op Limburgse cultuurwereld

Afbeelding: De Limburger

De provinciale adviescommissie is niet te spreken over de subsidieaanvragen van de Limburgse cultuurwereld. Diverse indieners krijgen dan ook nul op het rekest.

Wie als culturele club subsidie wil krijgen van de provincie Limburg, moet tonen dat zij met haar activiteiten een breed publiek kan trekken en dat publiek ook nog iets wil leren. Maar juist aan deze twee onderdelen, educatie en publieksbereik, schort het bij veel aanvragen die zijn ingediend, zo concludeert de provinciale commissie die gedeputeerde Ger Koopmans adviseert.

Verbijsterd
Vooral de club rond choreograaf Joost Vrouenraets krijgt felle kritiek van de adviescommissie: de bedrijfsvoering van de Stichting Bevordering Professionele Dans Limburg is onder de maat, artistieke plannen zijn wisselend van kwaliteit, er lijkt geen langetermijnstrategie te zijn en ook geen plan om een nieuwe doelgroep aan te boren. Het advies aan Koopmans is dan ook de tweejaarlijkse bijdrage van nu ruim 130.000 euro volledig in te trekken. De choreograaf zegt ‘verbijsterd’ te zijn door de manier waarop hij in zijn ogen wordt afgeserveerd. 

Onder de maat
Meer clubs krijgen een tik op de vingers. Zo heeft Kunstdagen Wittem ‘het grootste deel van de aanvraag gekopieerd’ uit die voor 2017-2018 en ‘is nauwelijks gereflecteerd op de beoordeling van de vorige aanvraag’. De aanvraag van het Limburgs Fanfare Orkest wordt erg mager genoemd en ook Designday en Tout Maastricht schieten in sommige opzichten tekort. 

Hard
Het is niet enkel kommer en kwel. De provincie geeft ruim 1,2 miljoen euro aan twaalf instanties. Koopmans begrijpt dat soms harde noten worden gekraakt. "Het is niet meer dan logisch dat je vragen stelt over de wijze waarop met subsidiegeld wordt omgegaan. De afgelopen jaren kwamen aanvragen nu en dan te laat binnen of bleken ze mager. Wij blijven organisaties niet achterna lopen." Een nuance: "Al weet ik ook dat het leven van culturele instellingen bepaald niet gemakkelijk is."