Beesel krijgt nieuwe middelbare school

Print
Beesel krijgt nieuwe middelbare school

Afbeelding: Janssen Wuts Architecten

Een gemeente met 13.000 inwoners krijgt een nieuwe middelbare school. Nee, dat is geen nepnieuws. Beesel flikt wat in veel andere plaatsen ondenkbaar is. De directeur legt uit.

Wat zou het mooi zijn als opa en oma ’s morgens naar school gaan om de krant of een boek te lezen en een kopje koffie te drinken. En dat die koffie wordt geserveerd door hun kleindochter. Of dat vader en moeder op school een gezonde maaltijd aangeboden krijgen, die bereid is door zoonlief.

Tien miljoen
De voorbeelden zijn van Noud Theunissen van BC Broekhin Jenaplan. Het bisschoppelijke college realiseert in Reuver een nieuwe middelbare school. De kosten bedragen een kleine tien miljoen euro. De opening staat gepland in de zomer van 2019. Theunissen is directeur van de school, die nu nog gevestigd is op locaties in Swalmen en Reuver.

Fietsen
Het initiatief doet de wenkbrauwen fronsen: een nieuwe school in Beesel? In een gemeente van 13.000 inwoners die volgens verwachting flink gaat krimpen? Theunissen (41) begrijpt de verbazing. Hij wijst erop dat Beesel in een "groot niemandsland" tussen Venlo en Roermond ligt, ingesnoerd door de grens met Duitsland en de Maas. Het is wat ver om kinderen van twaalf drie kwartier heen én terug te laten fietsen, meent hij.

Jenaplanonderwijs
Daarbij komt dat de school een bijzondere is: de enige middelbare school in Limburg die jenaplanonderwijs biedt. Theunissen: "Leerlingen krijgen les op hun eigen niveau, maar werken daarbij in groepen met kinderen van verschillende leeftijden." Hij houdt er rekening mee dat kinderen uit omliggende gemeenten naar Reuver komen. Omdat ze bijvoorbeeld ook al jenaplanonderwijs op de basisschool hebben gehad. Het helpt dat de school door het NS-station in Reuver goed bereikbaar is.

Fabriek
Bovendien biedt de school in Reuver een inspirerende leerplek. BC Broekhin krijgt plek in een fabriek waar vroeger gresbuizen werden gemaakt. Het is één van de weinig overblijfselen van de keramische industrie in die regio. In dat industrieel monument krijgen straks 550 kinderen les op vmbo- en havo-niveau, waarbij de havisten na de derde klas naar Roermond gaan.

Kloppend hart
De lessen zijn zo min mogelijk in klassen. Daar krijgen ze enkel instructie, waarna ze via projecten de theorie in de praktijk toepassen. Zo komt er een restaurant in de school, dat tijdens schooluren gerund wordt door leerlingen. Zij zijn verantwoordelijk voor de inkoop, de menukaarten, de bereiding en de bediening. Theunissen: "Kinderen bootsen niet de werkelijkheid na. Het ís echt." De bibliotheek krijgt een plek in de school en ook voor andere bedrijven en instellingen is ruimte. Doordat de school vooral bestaat uit open, multifunctionele ruimten, kunnen die gemakkelijk gedeeld worden. Het restaurant kan bijvoorbeeld dienst doen als leeszaal. "De school is in principe 365 dagen per jaar open en vormt het kloppend hart van de gemeenschap", zegt Theunissen.

Waar leerlingen op de jenaplanschool al veel in projecten werken, kunnen ze bij de bouw van hun nieuwe school al helemaal hun hart ophalen. Ze worden bijvoorbeeld betrokken bij de inrichting van het park.

Freerunparcours
Zo ontwerpen zij een freerunparcours, een loopbrug over de waterbuffer en een kunstwerk als eerbetoon aan de greswarenindustrie. Directeur Theunissen doceert: "Leren is niet consumeren, maar creëren."