Pijnlijk voor Geleen: H&M sluit deuren

Print
Pijnlijk voor Geleen: H&M sluit deuren

Afbeelding: Ermindo Armino

Geleen - Pijnlijke aderlating voor de binnenstad van Geleen. Modewarenhuis en publiekstrekker H&M sluit komende zomer de deuren, voorgoed. In hartje Sittard daarentegen opent de multinational volgend voorjaar een grote nieuwe vestiging in winkelcentrum Den Tempel.

Modewarenhuis H&M in Geleen, een van de grootste winkels en publiekstrekkers in de binnenstad, sluit komende zomer voorgoed de deuren. Directiewoordvoerster Laura Muscas van het Nederlandse hoofdkantoor van H&M in Amsterdam bevestigt de ontmanteling en het vertrek uit Geleen. "De sluiting van de winkel staat gepland op zaterdag 14 juli."

Sluiten
Muscas voert bedrijfseconomische redenen aan voor het ingrijpende besluit. "We blijven ons winkelaanbod permanent optimaliseren. Dat betekent dat we op sommige plekken uitbreiden en dat we in sommige steden naar grotere locaties verhuizen. Maar die strategie heeft ook tot gevolg dat we soms winkels moeten sluiten, zoals binnenkort dus in Geleen." De van oorsprong Zweedse modegigant verkeert al een tijdje in behoorlijk zwaar weer. De nettowinst van het concern liep vorig jaar terug met circa 13 procent.

Het modewarenhuis aan de Salmstraat, dat twee grote verdiepingen telt, is voor Geleen sinds jaar en dag een publiekstrekker van formaat. Goed ingevoerde bronnen in de binnenstad bestempelen de ophanden zijnde sluiting als een ‘forse klap’, zeker na het eerdere vertrek van de (mode)warenhuizen van V&D en C&A.

Pijnlijk
Voorzitter Nico Thomas van het Geleense centrummanagement zegt nog niet op de hoogte te zijn van de beslissing van H&M.. "Er doen al een tijdje allerhande geruchten de ronde. Uiteraard is een vertrek van H&M pijnlijk, dat spreekt voor zich. Maar wat mij betreft geldt dat voor elke winkel die in Geleen de deuren sluit", reageert Thomas.

Baan
Personeelsleden van het warenhuis willen voorlopig niets kwijt over de ontwikkelingen. "Omdat daarover strikte afspraken zijn gemaakt. Vragen moeten worden voorgelegd aan het hoofdkantoor", zo laat een van hen weten.

Hoeveel medewerkers in Geleen hun baan verliezen, staat nog niet vast. Muscas benadrukt dat werknemers zo veel mogelijk worden overgeplaatst naar andere winkels van H&M in Limburg.

Den Tempel
In dat verband wordt het toekomstige filiaal in Sittard een belangrijke optie. H&M gaat namelijk fors investeren in de bouw van een nieuwe, grootschalige vestiging in winkelcentrum Den Tempel, in het hart van de binnenstad. "De nieuwe winkel opent naar verwachting in het voorjaar van 2019 de deuren", bevestigt Muscas. Hoe het nieuwe warenhuis eruit komt te zien, is nog onderwerp van studie. "Ontwerp, indeling en inrichting van het pand liggen momenteel op de tekentafel."

Impuls
Het lijdt geen twijfel dat de nieuwe winkel, die in de plaats komt van het bestaande filiaal van H&M aan de Paradijsstraat (waar momenteel diverse retailpanden leegstaan), het Sittardse koopcentrum een belangrijke impuls bezorgt. Ondernemers in de binnenstad reageren dan ook verheugd op de ontwikkelingen. Hoeveel (extra) banen het nieuwe warenhuis gaat opleveren, is nog onduidelijk. De concernwoordvoerster spreekt overigens tegen dat H&M ook plannen ontwikkelt voor een nieuwe vestiging in winkelcentrum Makado in Beek.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje