Fashion Processie; koorkappen als verbindende factor tussen religie en mode

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Net zoals zeven jaar geleden trekt morgen, zondag 6 mei, een bijzonder stoet door het centrum van Maastricht en Wyck. Vanaf Plein 1992 brengen mannequins en dressmen in optocht een deel van de rijke religieuze historie van de stad en de creatieve maakindustrie bij elkaar. De samenwerking tussen de organisatie van Heiligdomsvaart 2018 en het team FASHIONCLASH Maastricht – intensief door Bonnefantenmuseum ondersteund – showt zondagmiddag een collectie van 18e-eeuwse koorkappen en dito door tien talentvolle jonge designers ontworpen vespermantels.

Net zoals zeven jaar geleden trekt morgen, zondag 6 mei, een bijzonder stoet door het centrum van Maastricht en Wyck. Vanaf Plein 1992 brengen mannequins en dressmen in optocht een deel van de rijke religieuze historie van de stad en de creatieve maakindustrie bij elkaar. De samenwerking tussen de organisatie van Heiligdomsvaart 2018 en het team FASHIONCLASH Maastricht – intensief door Bonnefantenmuseum ondersteund – showt zondagmiddag een collectie van 18e-eeuwse  koorkappen en dito door tien talentvolle jonge designers ontworpen vespermantels.

Koorkappen van toen (18e eeuw) en nu

Het koorkappenproject is een ware uitdaging voor de ontwerpers. De historische versies zijn niet zelden vervaardigd van rijke stoffen en bewerkt met kostbare materialen en borduurwerk die religieuze verhalen symboliseren.

Onder waarschijnlijk ideale weersomstandigheden krijgt het publiek in de binnenstad Maastricht twee modewerelden voorgeschoteld. Om 15:00 uur vertrekt de stoet vanaf Plein 1992.

Wie meer details over het evenement en de route wil weten klikt op deze link http://www.heiligdomsvaartmaastricht.nl/nl/programma-c/modeprocessie-fashion-clash

Na deze religieus-fashion ‘fusion-ommegang’ worden de koorkappen vanaf 12 mei tot en met 3 juni  geëxposeerd in het Bonnefantenmuseum.

Warming up voor zowel Heiligdomsvaart als 10e editie FASHIONCLASH

Voor zowel de Heiligdomsvaart als FASHIONCLASH is dit evenement een spannende prelude op wat nog gaat komen. De Heiligdomsvaart 2018 vindt plaats van 24 mei tot en met 3 juni. De twee ommegangen – zondag 27 mei en zondag 3 juni – trekken bij redelijk weer per keer rond de 75.000 bezoekers.

De FASHIONCLASH 2018  heeft – niet geheel toevallig – het thema Fashion My Religion! gekregen. Het is de tiende editie van het Maastrichtse mode- en cultuurfestival. Aan het interdisciplinaire evenement doen 150 internationale talentvolle modedesigners aan mee. Behalve de grote shows in SAM-Decorfabriek (Meerssenerweg) is de FASHIONCLASH van vrijdag 15 tot en met zondag 17 juni op tal van andere locaties in Maastricht te beleven. Een aantal keren ook in de openbare ruimte. Behalve de modeshows zijn het merendeel van de andere activiteiten gratis te bezoeken.

Voor alle informatie over FASHIONCLASH ga naar de website van hét Maastrichtse mode-evenement http://fashionclash.nl/

Alle informatie over de Heiligdomsvaart is te vinden op de website met dezelfde naam http://www.heiligdomsvaartmaastricht.nl/