Ruim boven de zestig en nog steeds gek op meccano

Print

Afbeelding: Lé Giesen

Horst - Vierhonderd leden telt het vergrijzende Meccano Gilde Nederland. In Sevenum kwam een aantal van heen zaterdag bijeen.

Andries de Weerd uit het Duitse Meppen staat deze zaterdag in De Wingerd in Sevenum bij een metershoge, zelfgebouwde hijskraan. Andries verkoopt meccano-onderdelen en bouwt zelf met het speelgoed menigeen nog wel kent.

Meccano
Meccano, uitgevonden door de Engelsman Frank Hornby (1863-1936). Die kwam op het idee nadat hij in 1899 was begonnen uit blik speelgoed voor zijn twee zoontjes te maken. In 1907 registreerde hij de merknaam meccano.  "We zijn allemaal een beetje gek van meccano. Mijn kinderen zeggen wel eens ‘pap, je bent met mam getrouwd en niet met meccano’", lacht Andries.

Duur
Het gilde houdt jaarlijks tien bijeenkomsten in ons land en twee in België. Bert Stiekema uit Susteren regelt deze evenementen, Charles Spierdijk (75) uit Hoofddorp zorgt vooral voor het kwartaalblad. Het gilde werd in 1982 opgericht door mensen die in Delft hadden gestudeerd. Veelal techneuten. "Vroeger konden alleen mensen met veel geld dit speelgoed voor hun kinderen kopen. Het gilde telde ooit vijfhonderd leden, maar dat aantal is inmiddels gedaald naar vierhonderd. De gemiddelde leeftijd is 69 jaar," vertelt Charles.

Hobby
De gildeleden zijn fanatiek, praten bevlogen over hun hobby.  Ja, het is een stukje nostalgie, geven ze toe. De hang naar een lang vervlogen jeugd. "Maar deze hobby houdt je wel jong," stelt Charles.  Meccano is nog steeds te koop. De prijzen variëren volgens Charles van zes tot boven de driehonderd euro. "De meccano-fabriek in Liverpool is al langer failliet. De nieuwe eigenaar is Spin Master uit Canada. Die werkt aan vernieuwing van het materiaal." In De Wingerd staan enkele voorbeelden, bewegende robots. Niet meer van het vertrouwde metaal met boutjes en moertjes, maar van plastic. Te besturen via een app op je Iphone. Meccano voor de jeugd van 2018, zo te zien.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje