Verlies van roze trui is een zege(n) voor Dumoulin

Print
Verlies van roze trui is een zege(n) voor Dumoulin

Tom Dumoulin tijdens de 2e etappe van de Giro 2018. Afbeelding: AFP/Luk Benies

Tom Dumoulin verloor in de tweede rit van de Giro d'Italia van Haifa naar Tel Aviv zijn leiderstrui, maar dat komt de Maastrichtenaar helemaal niet slecht uit.

Soms kan verliezen toch winst betekenen. Tom Dumoulin verloor in de tweede rit van de Ronde van Italië zijn roze leiderstrui, maar daar is de Maastrichtenaar niet erg rouwig om.

Plichtplegingen
"Het is helemaal niet erg om de trui voor even kwijt te zijn”, legde de Sunweb-kopman, die een dag eerder nog de proloog op zijn naam schreef, uit na afloop van de etappe.

"Wij hoeven nu de koers niet meer te controleren en ik hoef niet naar alle plichtplegingen. Ik kan gewoon nu op mijn fiets stappen en naar het hotel rijden een paar kilometer verderop.” Geen persconferentie, geen handjes schudden met vips; hij bespaart al gauw een uur met dit 'verlies'.

Lees ook: Dumoulin is roze leiderstrui in Giro weer kwijt

Verbazing
Het roze hangt nu om de schouders van Rohan Dennis, de nummer twee van de proloog. De Australiër versloeg tot zijn eigen verbazing sprinter Elia Viviani in een tussensprint en sprokkelde zo genoeg bonificatieseconden bijeen om de leiding in het algemeen klassement over te nemen. 

"Maar laat ik mezelf niets wijs maken”, zei een gelukkige Dennis na afloop. "Viviani sprintte wel, maar niet voluit.” De Italiaan van Quick-Step ging in de eindsprint wel maximaal en won met riante voorsprong op de boulevard van Tel Aviv, die door de vele gebouwen in slechte staat weinig grandeur uitstraalt.

Wout Poels verloor kostbare tijd door een lekke band in de finale. De Sky-renner uit Blitterswijck kwam veertig seconden na winnaar Viviani over de streep en staat nu al op anderhalve minuut van leider Dennis.

Meer publiek
Zowel de start in Haifa als de finish trok fors meer publiek dan een dag eerder in Jeruzalem. Omdat de deelnemende ploegen niet hun eigen teambus hebben meegenomen naar Israel, moeten de renners zich voorbereiden in bestelbusjes die ze van de organisatie te leen hebben gekregen.

Voor Dumoulin leidde dat bij de start tot een ongemakkelijke situatie. Tientallen toeschouwers stonden met hun neus op het raam naar binnen te gluren terwijl de rozetruidrager zich aan het omkleden. "Een beetje meer privacy zou fijn zijn”, zei Dumoulin over het schaamteloze aapjes kijken.

Laatste
De Giro gaat zondag de derde en laatste dag in Israel in. Om 12:40 uur wordt het startschot gegeven voor een 230 kilometer lange rit van Beer Sheva naar Eilat. De renners moeten de Negev doorkruisen, een woestijn in het zuiden van het land. Met een matige wind uit het oosten lijkt de kans op waaiers niet erg groot.