Opinie: Plaatsing perscontainers zal 'varkens' niet tot opruimen bewegen

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

De gemeente Maastricht heeft vanochtend in het Stadspark 10 perscontainers geplaatst. De grote afvalbakken – zo schrijft een woordvoerder van het stadsbestuur – ‘moeten er tijdelijk voor zorgen dat de afvaldump in de parken sterk afneemt’.

Ik kan de gemeente nu al verzekeren dat deze maatregel misschien wel in kilo’s gaat werken maar zeker niet visueel. Waarom niet? Heel simpel. De ‘good guys and girls’ die hun vrije tijd bij mooi weer in het Stadspark doorbrengen ruimen hun rommel altijd op. De ‘bad pigs’ gaan hun a sociale attitude door het plaatsen van deze containers echt niet veranderen.

Ik – en velen met mij – kunnen u de plekken waar de ‘varkens’ dagelijks hun zwijnerij achterlaten zo aanwijzen. De drekbakken die op werpafstand van hen vandaan staan gebruiken ze nooit. Alle verpakking waar hun vettige kost en hun drankjes inzitten laten ze simpelweg na consumptie uit hun ‘verkenspu’ vallen. Ook als je nog een keer 100 van die prachtige door zonne-energie opgewekte perscontainers neerzet.

In het persbericht stond ook een hele lieve oproep van wethouder John Aarts. “Ik ben blij met de populariteit van het stadspark, maar doe een beroep op alle bezoekers om het park schoon te houden. Van te weinig afvalbakken kan nu geen sprake meer zijn, dus het ligt nu vooral aan de mensen zelf.” Laat ons allen stoppen met hopen dat deze gasten uit eigen intelligente overwegingen of menen dat ooit iets van fatsoen in hun egocentrische hoofdjes in werking wordt gesteld. En gaat u als lezer nu niet gelijk reageren dat die studenten van onze stad een puinzooi maken. Ongetwijfeld zijn onder de ‘varkens’ ook studenten. Maar ik kan u verzekeren dat een belangrijk percentage van de dagelijkse rotzooimakers de ‘sjevraoje kriege biij ’t hure vaan ’t Mestreechs Volksleed. Sjengen dus. Dat weet ik niet van horen zeggen. Dat weet ik als regulier bezoeker en passant van het park.

Wat mij betreft mogen de perscontainers gerust blijven staan. Maar de verantwoordelijken binnen de stadhuismuren moeten nu echt niet gaan denken dat de oorlog tegen het stadsparkafval is gewonnen. Zolang de ‘verkes’ van het Stadspark het vuur niet aan de schenen wordt gaat weinig veranderen in die prachtige groene zon in hartje Maastricht.  Het kan helaas – dat weten we al jaren – dat deze gasten alleen maar gevoelig zijn voor pijn de portemonnee. Maar Handhaving & Toezicht moet je dan wel middelen en mankracht geven hun taak intensief te kunnen uitvoeren. Het is aan het stadsbestuur dat zo snel mogelijk keiharde afspraken worden gemaakt. Geen half werk, vol er op moet het motto zijn. De verkiezingen zijn achter de rug, dus geen politicus hoeft drie jaar lang bang te zijn dat hierdoor stemmen verloren gaan. Sterker nog.  De algemene publieke opinie zal ‘actie in het Stadspark’ alleen maar toejuichen. Om te beginnen met streng handhaven op gebruik van alcohol (gebruik in de binnenstad is in het openbaar bereik verboden); scootergastjes het leven zuur maken en de batterijen uit gettoblasters halen. Neen die controles hoef je niet iedere dag te doen. Een verantwoordelijke hoeft alleen maar het weerbericht te volgen om de controleacties in te plannen.

Moeten we dan toch niet proberen met die gasten gaan praten hun leven te beteren. Natuurlijk wel. We blijven praten tot we een ons wegen om ze tot besef te laten komen dat je geen afval achterlaat. Maar in de tussentijd laten we ze voelen dat rotzooi maken geld kost. De vervuiler betaalt!  En zeg nou niet dat dit afval nu eenmaal thuishoort bij een stad, dus ook park. Ik raad u dan aan om een keer naar metropool Londen te gaan. Vraag dat maar aan Janne Baetsen. Tot voor enkele jaren het gezicht van VVV Maastricht woont in de hoofdstad van Engeland.  “Hier zijn in parken per vierkante meter nog minder afvalbakken dan in Maastricht. Dat viel mij gelijk op toen we hier gingen wonen en werken. Maar denk nou niet dat hier mensen afval achterlaten op de grasvelden. De stad heeft niet eens een afdeling Handhaving & Toezicht. De Londenaar heeft enorm veel respect voor wel en wee van de stad. Bordjes ‘Keep it clean’ kun je hier net zo goed weglaten. Die karaktertrek is een vanzelfsprekendheid.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje