Fashion processie trekt door binnenstad Maastricht

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Een statige optocht trok zondagmiddag door de binnenstad van Maastricht. Mannequins en dressmen trakteerden bezoekers van het centrum van de Limburgse hoofdstad op een reli-fashion ommegang. De talentvolle designers Marlou Breuls, Ebby Port, Laurie Bessems, Tiel Janssen, Lise van Wetten, Bregje Cox, Jolieke Kessels, Karlijn Krijger, Iris Claessens, Mona Steinhauser en Julia Aumann kregen van Heiligdomsvaart Maastricht en FASHIONCLASH de uitdagende opdracht hedendaagse koorkappen te ontwerpen.

Laurens Bouvrie

Koorkappen

De basiliek Sint Servaas bezit een aantal unieke 18e-eeuwse vespermantels. Zij zijn voor de invullers van de cultuuragenda van de Heiligdomsvaart het uitgangspunt geweest van de vandaag gehouden FASHIONCLASH Processie. Eeuwenoude tradities in de katholieke kerk verbinden met de bakermat van de Maastrichtse modeontwerpers is niet nieuw. Zeven jaar geleden ging het ‘heilige trio’ van de Limburgse hoofdstedelijke fashionbrigade - Branko Popovic, Laurens Hamacher en Nawie Kuiper – de eerste keer de uitdaging aan samen te werken met de stichting Heiligdomsvaart Maastricht. Met succes en voor beide partijen gold: dat doen we in 2018 weer.

Fashion My Religion

De gekozen modeontwerpers kregen de afgelopen maanden volop de gelegenheid de historische koorkappen te bestuderen om vervolgens met eigen inspiraties en interpretaties eigentijdse koormantels te ontwerpen. Een opdracht die ook nog eens naadloos past bij de aanstaande FASHIONCLASH (15 tot en met 17 juni) en dan ook nog eens een keer rijkelijk aandacht gaat krijgen. Is namelijk het thema van Heiligdomsvaart 2018 een van vooruit kijken - ‘Doe goed en zie niet om’; die van hét Maastrichtse mode-evenement is feitelijk teruggrijpen naar wat de mens al sinds mensenheugenis probeert grip op te krijgen: verbinding krijgen met een hogere macht. Tenminste zo zou het thema ‘Fashion My Religion’ kunnen worden verklaard.

Choreografie

Dat het een mode-optocht werd doorspekt met gracieuze religieuze intenties kon een druk Maastrichts centrum ruim een uur lang zelf beleven. In een mooie ‘verstilde’ choreografie van Joost Vrouenraets en zijn GOTRA kompaan Maïté Guérin – beiden zelf al trommelend de stoet voorgaand - trok het gezelschap door winkelstraten, pleinen en over de Hoeg Brögk en de Sint Servaasbrug. Extra indrukwekkend kan worden gezegd toen duidelijk werd dat de bewegingen met handen en het de processieloop binnen een half uur door de mannequins en dressmen werden ingestudeerd. Branko Popovic van FASHIONCLASH kreeg zelf weinig mee van de parade. “Ik liep samen met Nawie Kuiper en Laurens Hamacher met vlaggen achter de stoet aan. Maar nu een uurtje later voelt het goed heel veel enthousiaste reacties te horen en te lezen.”

De Limburger Via Maastricht pakt later nog een keer uit met een uitgebreide fotoreportage van Laurens Bouvrie.