Ouders middelbare school Maastricht in verzet tegen reorganisatie

Print
Ouders middelbare school Maastricht in verzet tegen reorganisatie

Afbeelding: De Limburger/Harry Heuts

Het verzet tegen de reorganisatie van het middelbaar onderwijs in Maastricht groeit. Ouders van leerlingen van Porta Mosana praten maandag met het bestuur van LVO.

Ouders van leerlingen van het Porta Mosana College willen dat onderwijskoepel LVO de reorganisatie van het middelbaar onderwijs in Maastricht uitstelt.

De ouders, verenigd in het WijZijnPorta-platform en de actiegroep Bezorgde Ouders Porta hebben maandag een gesprek met het college van bestuur van LVO. Ze zijn van mening dat Porta onevenredig hard wordt getroffen door de personeelsreductie.

Fatale klap
"Porta Mosana behoorde de afgelopen jaren regelmatig tot de top vijf van alle voortgezetonderwijsscholen in Nederland, heeft steeds voor een sluitende begroting gezorgd en op verschillende terreinen aan ­professionalisering en onderwijsvernieuwing gewerkt. Er was lange tijd gestage groei. Deze school krijgt nu van het bestuur een forse en fatale klap te verduren om de algehele financiële malaise in het Maastrichtse onderwijs te verhelpen: 45 medewerkers worden (geheel of gedeeltelijk) naar scholen buiten Maastricht verplaatst. Een derde van de medewerkers moet plaats maken voor oudere collega’s van ­andere Maastrichtse scholen", schrijven de verontruste ouders op de door hen in het leven geroepen website wijzijnporta.nl. "De leerlingen en het onderwijs worden enorm geschaad", zegt Anne-Marie Leufkens, ouder van een leerling in vier vwo.

Verplaatst
De docenten moeten voor 14 mei te horen krijgen waar ze straks aan de slag moeten. In totaal moeten 125 Maastrichtse docenten worden verplaatst naar andere scholen in de provincie.

"Wij willen dat LVO die datum laat voor wat het is en voorkomt dat het proces onomkeerbaar wordt. We begrijpen dat er iets moet gebeuren. Als ouders willen we de dialoog aangaan om te komen tot een andere, minder ingrijpende oplossing", aldus Leufkens, die ook de Maastrichtse politiek wakker wil schudden en hoopt dat de actiegroepen WijZijnPorta/Bezorgde Ouders Porta deze week de kans krijgen om vragen voor te leggen in de raadsinformatieronde, waarin het masterplan van LVO wordt besproken. In dat plan, dat eerder dit jaar werd gelanceerd, werd nog met geen woord gerept over de inkrimpingen.

Acties
Niet alleen bij Porta Mosana stuit de reorganisatie op onbegrip. Ook de leerlingen van het Bonnefantencollege zijn niet te spreken over de personeelsreductie. Op de Facebookpagina ‘Het Bonnefanten loopt leeg’ hebben ze een manifest opgesteld, dat al bijna vijfhonderd keer is gedeeld. Ook worden acties tegen de reorganisatie niet uitgesloten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee