Kermis in Maastrichtse wijk Heer gaat niet door

Print
Kermis in Maastrichtse wijk Heer gaat niet door

Afbeelding: iStock

De jaarlijkse Pinksterkermis in de Maastrichtse wijk Heer gaat niet door. Exploitanten staan niet in de rij om te komen, tenzij er een flink bedrag op tafel komt.

Ze hebben er hun weinig vleiende bijnaam aan te danken: de metsetrèkkers vaan Hier. Zo genoemd omdat het vroeger nog weleens flink uit de klauwen kon lopen tijdens de kermis. Maar met ingang van dit jaar is er geen kermis meer in Heer.

Alles is eraan gedaan om de traditie in ere te houden, zegt voorzitter Servé Habets van het buurtnetwerk Heer. Van de combinatie met een braderie in het pinksterweekend tot het weggeven van gratis kaartjes. Het mocht niet baten.

Gratis
Er wilde wel een kermisexploitant komen, "maar die vroeg een paar duizend euro. Wij zijn geen ezeltje strek je. We zorgen al voor gratis staanplaatsen en draaien op voor de kosten van gas, water en licht. Maar we hebben geen zak met geld om de exploitanten een minimumin­komen te garanderen als het evenement door slecht weer in het water valt", zegt secretaris Willy Aarts van het buurtnetwerk, dat sinds 2011 de kermis organiseerde.

Verdwijnen
"Een jaar eerder had de gemeente besloten de organisatie niet langer voor eigen rekening te nemen, maar over te laten aan de buurten zelf." Wat nu in Heer gebeurt, is volgens Habets symptomatisch voor andere Maastrichtse buurten. Ook daar zijn de kermissen langzaam aan het verdwijnen.

"In Heer was het traditie dat de mensen na de processie ’s middags naar de kermis gingen. En daarna naar het café. Deze wijk telde vroeger 37 kroegen. Nu zijn het er nog vijf", zegt Habets weemoedig. Tot voor enkele jaren geleden werd er met Pinksteren en in het najaar een kermis georganiseerd. In 2016 werd door tegenvallende belangstelling al besloten de najaarskermis te laten vallen.

Nieuwe dynamiek
Servé Habets hoopt dat de kermis volgend jaar voorjaar terugkeert in Heer, wellicht op een andere datum. "We hopen op een nieuwe dynamiek, dat mensen zich dit aantrekken en bereid zijn om er alsnog hun schouders onder te zetten. Maar dan niet meer in het pinksterweekend, want dan is er nou eenmaal erg veel te doen in Maastricht en om­geving."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →