Record: Rubiks kubus opgelost in 4,2 seconden

Print
Een 22-jarige Australiër heeft een nieuw wereldrecord gevestigd voor de Rubiks kubus. Feliks Zemdegs had maar 4,22 seconden nodig om de draaipuzzel op te lossen.

Hij deed dat op een toernooi in Melbourne. Het oude record was sinds oktober in handen van een vingervlugge Zuid-Koreaan, die de kubus 'pas' na 4,59 seconden had opgelost. In januari wist Zemdegs dat record al te evenaren.

Erkend
Het record van Zemdegs is erkend door de internationale bond die over kubuswedstrijden gaat, de World Cube Association. Het Nederlands record is in handen van Mats Valk. Hij loste in 2016 de kubus in 4,74 seconden op. Dat was een tijdje het wereldrecord, maar inmiddels is Valk afgezakt naar de vierde plaats op de wereldranglijst.

De Rubiks Kubus bestaat uit zes gekleurde kanten met elk negen vakjes. Het spel is in 1974 ontworpen door de Hongaar Erno Rubik. Hij gebruikte het speeltje tijdens zijn lessen wiskunde. Wereldwijd zijn er 350 miljoen exemplaren verkocht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →