Benoeming nieuwe bisschop lijkt in impasse te zitten

Print
Benoeming nieuwe bisschop lijkt in impasse te zitten

Frans Wiertz Afbeelding: Bisdom Roermond

Het bisdom Roermond houdt er rekening mee dat mogelijk pas eind dit jaar bekend wordt wie de begin december teruggetreden bisschop Frans Wiertz opvolgt. Eerder verwachtte men nog dat er deze maand ‘witte rook’ zou komen.

Het lijkt erop dat de benoeming van een nieuwe bisschop in een impasse verkeert. Insiders noemen het aannemelijk dat de nuntius - de hoogste vertegenwoordiger van het Vaticaan in ons land die uiteindelijk de voordracht naar Rome geleidt - niet enthousiast is over de door het bisdom én de Nederlandse bisschoppenconferentie aangedragen kandidaten.

Progressief
Het is geen geheim dat paus Franciscus graag een progressief iemand wil op de plek van Wiertz. Echte vernieuwers met deze ambitie zijn evenwel dun gezaaid onder de vergrijsde Limburgse priesters, van wie er velen nog zijn benoemd door Wiertz’ rechtlijniger voorganger, bisschop Jo Gijsen.

Lees ook: Aanhangers en critici paus strijden om opvolging Wiertz
 
"We hebben een charismatisch figuur nodig die de moed heeft om te zeggen: we gaan het anders doen. Nieuw elan. Iemand die inziet dat je als kerk tussen, en niet boven mensen moet staan. Dat je samen kerk bent”, zo zei Tjeu Kunnen, pastoor in de Venlose wijk Genooi, recent in de krant. "Ik zou in ons bisdom geen enkele geschikte kandidaat van dat profiel kunnen noemen.” Ook andere priesters, die anoniem willen blijven, denken er zo over.
 
Gezondheid
De zoektocht naar een opvolger begon nadat de paus in mei vorig jaar Wiertz’ ontslagaanvraag inwilligde. De bisschop vertrok om gezondheidsredenen. Recente benoemingen van nieuwe bisschoppen in Brabant en Groningen vergden ook langer dan voorheen. Ruim een jaar. Insiders wijten dat mede aan de verdeeldheid onder de twaalf Nederlandse bisschoppen. Sommigen van hen scharen zich achter het progressieve beleid van Franciscus, anderen vinden juist dat de paus veel te hard van stapel loopt.

Lees ook: Bisschop Frans Wiertz: Neem eens tijd om écht te luisteren
 
"Gemiddeld duurt de zoektocht een jaar”, zei bisdomwoordvoerder Matheu Bemelmans gisteren. "Maar het komt erop aan hoe je telt: vanaf mei of 2 december, de dag waarop Wiertz officieel afscheid nam. Wij hebben sinds het insturen van de kandidatenlijst - medio vorig jaar - niets meer gehoord van de nuntius of uit Rome. Het kan nog steeds zo zijn dat we volgende week plots bericht krijgen, maar het kan ook oktober, november of december worden. Dat vermoeden is er wel.”
 
Vakantie

Waar dat vermoeden op gebaseerd is, kan Bemelmans niet zeggen. Behalve "dat ook in Rome in de zomer alles stil ligt vanwege vakantie”. Aan ‘al dat speculeren’ doet het bisdom niet mee. "Het kan theoretisch inderdaad zo zijn dat de nuntius niemand kan vinden en zelf op zoek is naar, of praat met, andere kandidaten. Rome mag als ze dat wil van alle namenlijstjes afwijken. Het kan ook zo zijn dat de nuntius wel al iemand heeft gevonden, maar dat die kandidaat nog met een andere klus bezig is: een studie bijvoorbeeld. Ik weet het niet en maak me er, eerlijk gezegd ook niet zo’n zorgen over.”
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →