Messteker Den Haag langer vast, terrorisme nog niet uitgesloten

Print
Messteker Den Haag langer vast, terrorisme nog niet uitgesloten

Malek F. nadat hij door de politie werd neergeschoten. Afbeelding: AD/Videostill

De 31-jarige Malek F., de man die ervan wordt verdacht zaterdag drie mensen te hebben neergestoken vlakbij de Haagse Hogeschool, blijft minstens veertien dagen langer in voorarrest. In de vordering staat onder meer: 'al dan niet met terroristisch oogmerk'. Justitie onderzoek ook dat scenario. Hij wordt verdacht van drie pogingen moord.

Malek F.(31) zit momenteel in het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen (voor zieke gevangen). Daar werd hij voorgeleid aan de rechter-commissaris die zijn voorarrest verlengde.  

Gevlucht
De man zit in beperkingen (mag dus alleen met zijn advocaat praten) en het onderzoek is in volle gang. Wat er feitelijk is gebeurd, is redelijk duidelijk, mede dankzij de beschikbare videobeelden van omstanders én van eethuis Nova waar het eerste slachtoffer werd neergestoken. Naar de achtergrond en motieven van de jaren geleden uit Syrië gevluchte Malek F. wordt gekeken. Daarbij worden alle opties open gehouden. 

De verdachte is bekend bij politie en hulpverleningsinstanties vanwege verward gedrag. In februari van dit jaar gooide hij zijn huisraad uit het raam van zijn appartement aan het Lage Zand in Den Haag. De politie kan nog niet met zekerheid zeggen wat hem tot zijn daden heeft gebracht en of hij op het moment van de steekpartij ook in de war was.

Drugs
Bekenden van Malek F. vertelden vandaag deze site dat de Syriër de laatste tijd veel drugs gebruikte. Mede daardoor zou hij zich steeds verwarder zijn gaan gedragen. Malek vluchtte een aantal jaren geleden naar Nederland. Tijdens die vlucht overleed zijn vader. Ook zijn broer, moeder en zus wonen in Nederland. Nadat hij zijn huisraad in februari op straat gooide, werd hij enige tijd opgenomen. Toch zagen buren hem enkele weken geleden weer bij het appartementencomplex waar zowel hij als zijn broer een woning hebben.

De verdachte is aan de rechter-commissaris voorgeleid voor drie pogingen moord en bedreiging van iemand in het café aan het Johanna Westerdijkplein.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →