Twee windmolens gepland bij Illikhoven

In Neer staan vijf windturbines op een rij.

In Neer staan vijf windturbines op een rij.© John Peters

© DeLimburger

thumbnail: In Neer staan vijf windturbines op een rij.
thumbnail:

Twee locaties van windturbines in Holtum-Noord staan vast. Twee zijn nog onzeker. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten in handen van De Limburger. Energie- multinational Engie wil dat over twee à drie jaar de windturbines draaien.

Rik van Hulst

Al zo’n vijftien jaar wordt in Sittard-Geleen gesproken over windmolens op het ­bedrijventerrein Holtum-Noord. Waar deze komen te staan, bleef lange tijd geheim. In vertrouwelijke documenten in handen van deze krant, opgevraagd via de Wet openbaarheid van bestuur (WOB), staat welke locaties in beeld zijn bij energieconcern Engie.

OnderbezettingDe plannen stammen al uit 2010. Waarom het zo lang duurt totdat de windmolenplannen concreet zijn, kan projectleider Hans Duivenvoorden van Engie niet zeggen. "Dat komt omdat ik onlangs dit project heb overgenomen. Het heeft denk ik te maken met onderbezetting, prioriteiten en mogelijke problemen op de weg. We hadden het sneller kunnen doen", geeft hij toe. "Het plan is nu dat de windturbines er binnen twee tot drie jaar staan."

Duivenvoorden bevestigt dat de multinational Engie concreet voor twee locaties een overeenkomst heeft, beide gepositioneerd tegenover het gehucht Illikhoven, aan de overzijde van het Julianakanaal. De overige twee plekken zijn nog onzeker, aldus Duivenvoorden. "Bij de meest noordelijke positie, in de buurt van het depot van PostNL, speelt een kwestie met een gasleiding. Bij de meest zuidelijke positie is een issue met Rijkswaterstaat. De wieken van de windturbine zouden daar boven het vaarwater uitsteken. Daar doen we een haalbaarheidsonderzoek. Ook zoeken we naar alternatieven."

VerbodenVolgens de provincie steekt de vork iets anders in de steel. Zij spreekt van in totaal drie windturbines. "Die vierde molen, de meest zuidelijke in de plannen van Engie, kan niet worden gebouwd aan het Julianakanaal. Het is namelijk wettelijk verboden dat de wieken boven rijkswater uitkomen. In Holtum-Noord blijven er dan drie locaties over waarmee rendement behaald kan worden op de investering. Dit is al met Engie besproken", aldus provinciewoordvoerder Bas Albersen.

Dan is er nog het burgerinitiatief Energie Coöperatie Sittard-Geleen, waarmee Engie al jaren om de tafel zit. Het liefst wil de coöperatie een ‘burgermolen’, laat voorzitter Harrie Snijders weten. Deze week praten ze erover verder met Engie.

DraagvlakEngie zegt vastberaden te zijn de coöperatie bij het project te betrekken. Volgens Duivenvoorden is hun deelname ‘een van de hoofdpunten’ van Engie in het project.

"We willen draagvlak creëren. Wat ons betreft doen ze mee. Hoe precies, daar moeten we het nog over hebben. Het kan zijn dat ze financieel participeren en mede-eigenaar worden. Het kan ook zijn dat ze stroom verkopen."

Nog voor de zomervakantie zegt Engie een informatieavond te willen houden voor inwoners van de omliggende dorpen en gehuchten. Na de vakantie zou de vergunning- en de bestemmingsplanprocedure gaan lopen. Duivenvoorden: "Daarna moeten we de subsidieaanvragen indienen en dan volgt er nog een selectie van de windturbines."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee