Kardinaal Eijk uit forse kritiek op paus

Print
Kardinaal Eijk uit forse kritiek op paus

Kardinaal Eijk in Rome Afbeelding: ANP

De Nederlandse kardinaal Wim Eijk heeft forse kritiek geuit op paus Franciscus. Eijk schreef in een commentaar op de website van het Amerikaanse katholieke dagblad The Catholic Register dat de paus in zijn ogen heeft "nagelaten duidelijkheid te geven over de koers en de leer van de Rooms-Katholieke Kerk".

Eijk doelt hierbij op een kwestie in Duitsland waar bisschoppen een conflict hebben over het onder voorwaarden toelaten van protestanten tot de eucharistie bij de voltrekking van huwelijken. De paus heeft verklaard dat de Duitsers zelf tot een unaniem oordeel over het geschil moeten komen.

Onbegrijpelijk
Eijk noemt die uitspraak "volstrekt onbegrijpelijk". Volgens hem heeft de paus verzuimd een oordeel te vellen over iets dat "heel duidelijk in de doctrines en praktijken van de kerk staat omschreven".

De paus heeft nog niet gereageerd op de kritiek.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →