Libris Literatuur Prijs naar Murat Isik

Print
Libris Literatuur Prijs naar Murat Isik

Afbeelding: ANP Jerry Lampen

Murat Isik heeft met zijn boek Wees onzichtbaar de Libris Literatuur Prijs 2018 gewonnen, de belangrijke onderscheiding voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Wees onzichtbaar gaat over een Turkse jongen die opgroeit in de Bijlmer en zijn familie.

Collega-schrijver en juryvoorzitter Abdelkader Benali maakte de laureaat bekend in het Amstel Hotel in Amsterdam. Isik kan een bedrag van 50.000 euro mee naar huis nemen, plus een bronzen legpenning.

Lof
De jury kwam met grote loftuitingen: "Murat Isik trekt je vanaf de eerste bladzijde met de vanzelfsprekende autoriteit van de geboren schrijver het verhaal binnen.'' Hij geeft "een wereld die de lezer kent uit krantenartikelen en sociale studies, haar plek in een universele, beklemmende en diep menselijke roman'', aldus het gezelschap.

"Ondanks de zware thematiek weet de auteur op elegante en dikwijls humoristische wijze een belangrijk en ernstig verhaal te vertellen over een familie die zijn huis vindt in onze recente geschiedenis”, zo prees de jury.

Verloren grond
Murat Isik (1977) debuteerde in 2012 met de ook erg gewaardeerde en inmiddels in meerdere talen vertaalde roman Verloren grond.

De andere genomineerden voor de Libris Prijs waren Martin Michael Driessen, Marjolijn van Heemstra, Ilja Leonard Pfeijffer, Arjen van Veelen en Tommy Wieringa. Vorig jaar won Alfred Birney de prijs met zijn roman De tolk van Java.

De prijs werd maandag voor de 25e keer toegekend.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →